Quantcast
Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου - Ποιοι παίρνουν τα χρήματά τους μέσα σε μια βδομάδα από την Εφορία - enikonomia.gr
share

Με διαδικασίες εξπρές οι επιστροφές φόρου – Ποιοι παίρνουν τα χρήματά τους μέσα σε μια βδομάδα από την Εφορία

δημοσιεύτηκε:

Η «κλεψύδρα αδειάζει» επικίνδυνα πλέον για όσους δεν έχουν υποβάλλει μέχρι σήμερα τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει στις 26 του μήνα και προθεσμία -επί του παρόντος- δεν… προβλέπεται.

Όπως προκύπτει πάντως από τα μέχρι τώρα στοιχεία επτά στους 10 πολίτες είτε δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή. Και όσοι έχουν να … πάρουν χρήματα από την Εφορία φέτος θα είναι εξαιρετικά τυχεροί.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Και αυτό γιατί πλέον τα ποσά των επιστροφών αποδίδονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με διαδικασίες εξπρές, χωρίς να ξεπερνούν στις περισσότερες των περιπτώσεων την μία εβδομάδα σε αναμονή. Βεβαίως, αυτό το χρονικό διάστημα αφορά σε περιπτώσεις που το «σύστημα» δεν έχει εντοπίσει άλλες οφειλές του υπόχρεου.

Ποιες είναι οι διαδικασίες επιστροφής φόρου

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά για τις επιστροφές φόρου η ΑΑΔΕ ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες που προβλέπουν πως:

  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.
  • Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 12/5/2024. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.
  • Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31/7/2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Στους φορολογούμενους που έλαβαν ή θα λάβουν επιστροφές φόρου η ΑΑΔΕ διενεργεί διασταυρώσεις κυρίως σε περιπτώσεις υψηλών ποσών και γίνεται επανέλεγχος των δηλώσεων  από τις φορολογικές αρχές.

Υποχρεωτική η δήλωση ΙΒΑΝ

Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ είναι δειγματοληπτικοί και επικεντρώνονται σε περιπτώσεις φορολογουμένων που έλαβαν δυσανάλογα υψηλές επιστροφές φόρου, σε σχέση με τα εισοδήματά τους και συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη, και φυσικά, σε όσους υπέβαλαν «ύποπτες» τροποποιητικές δηλώσεις.

Δηλαδή, αν με την αρχική δήλωση προέκυπτε πληρωμή φόρου, ή ενός χαμηλού ποσού επιστρεφόμενου φόρου και με την τροποποιητική δήλωση το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου αυξάνεται, τότε θα γίνει έλεγχος και ο φορολογούμενος θα κληθεί να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν την ορθότητα του επιστρεφόμενου φόρου.

Παράλληλα, από φέτος καθίσταται υποχρεωτική η δήλωση του IBAN ενός τραπεζικού λογαριασμού όλων των φορολογουμένων, ακόμη και για τους φορολογικούς κατοίκους εξωτερικού.

Μέχρι και πέρυσι, η αναγραφή του IBAN ήταν προαιρετική και αφορούσε βασικά τους φορολογούμενους οι οποίοι υπολόγιζαν σε επιστροφή φόρου.

Όμως από φέτος καθίσταται υποχρεωτική για όλους είτε πρόκειται να λάβουν επιστροφή είτε να έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό ή πρόκειται να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους φορολογούμενους αναφέρει πως:

  • Γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
  • Αντίστοιχα, γίνεται υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.