Market Pass: Τα «ψιλά γράμματα» που πρέπει να γνωρίζετε για την νέα τρίμηνη παράταση του μέτρου και τις αιτήσεις

σούπερ μάρκετ

Tέλος με Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα των αιτήσεων για το Μarket Pass το οποίο θα επεκταθεί μέχρι τον Οκτώβριο , όπως αυτό προκύπτει από τις σχετικές ανακοινώσεις που έκανε η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αιτήσεις θα εξετασθούν με βάση τα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος. Το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 είναι 251 εκατ. ευρώ ενώ οι ωφελούμενοι είναι 2,8 εκατ. νοικοκυριά με 7,5 εκατ. μέλη.

Μεταξύ άλλων οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Tα κριτήρια

Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης για το νέο κύκλο του Μarket Pass τα κριτήρια για τη  χορήγηση του θα είναι ίδια με αυτά του πρώτου κύκλου , δεν θα υπάρχει πλέον όριο για οικογένειες με 6 παιδιά και πάνω, αλλά θα υπάρχει όριο σε φιλοξενούμενους.  Δηλαδή παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Τα ποσά 

Η  ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης). Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον. Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Συνεπώς, η ενίσχυση κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα (66 έως 300 ευρώ για το τρίμηνο της παράτασης). Δεν επιτρέπεται η ανάληψη του ποσού ή η μεταφορά του σε τρίτον.

Η φορολόγηση 

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η χορήγηση 

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές. Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

Νέες αιτήσεις 

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα τεθεί εκ νέου  σε λειτουργία και αυτές θα βασιστούν στις φορολογικές δηλώσεις για το 2022, όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης. Για αυτόν τον λόγο  οι πολίτες  θα πρέπει να υποβάλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023.

Επίσης επισημαίνεται πως οι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση για το Market Pass 2: 

Σημειώνεται δε πως  ο κ. Θεοχάρης  διευκρίνισε κατά την εξειδίκευση οικονομικών μέτρων πως οι πολίτες που υπέβαλαν αίτηση τον περασμένο Φεβρουάριο για το Market  Pass  δεν θα χρειαστεί να ξανακάνουν, ωστόσο η πλατφόρμα vouchers.gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία εκ νέου για τους πολίτες  δεν είχαν  υποβάλει αίτηση είπε επειδή έχασαν την προθεσμία, είτε διότι δεν κάλυπταν τα εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version