Μάριο Σεντένο: Γιατί ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ θεωρείται ο “Ρονάλντο” του Eurogroup

Το τιμόνι του Eurogroup αναλαμβάνει από τις 13 Ιανουαρίου ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, μετά την επικράτησή του στην “κούρσα” διεκδίκησης απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους.

Το όνομα του Σεντένο άλλωστε εδώ και αρκετό καιρό “πρωταγωνιστούσε” στα διεθνή πρωτοσέλιδα ως εκείνο του “φαβορί” που θα αντικαταστήσει τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο 50χρονος Σοσιαλιστής υπουργός Οικονομικών έχει ηγηθεί της εντυπωσιακής ανάκαμψης της χώρας του, η οποία επίσης είχε βρεθεί στη “μέγγενη” των μνημονίων. Ο ίδιος θεωρείται ότι έχει σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία αυτή. Οι επιδόσεις του αυτές, αλλά και το γεγονός ότι είχε πάει στο Eurogroup μετά τη νίκη της Πορτογαλίας επί της Γαλλίας στον τελικό του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, φορώντας το κασκόλ της αγαπημένης του ομάδας, είχε κάνει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τον αποκαλέσει “Ρονάλντο” του Eurogroup.

Λόγω της μεγάλης προβολής του από τα ΜΜΕ δε, το περιοδικό Expresso τον έχει χαρακτηρίσει και “σταρ της ροκ”.

Ο Μάριο Σεντένο έχει τιμηθεί με βραβεία Οικονομίας και είναι απόφοιτος Οικονομικών με μεταπτυχιακό σε Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το πανεπιστήμιο της Λισαβόνας, καθώς και μεταπτυχιακό και διδακτορικό Οικονομικών από το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο Σεντένο εντάχθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας του το 2000 όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος μέχρι το 2004. Από το 2004 ως το 2013 διετέλεσε βοηθός διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών της Κεντρικής Τράπεζας και από το 2014 είναι σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Πορτογαλίας. Ο Σεντένο είναι καθηγητής στο ISEG, στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας.

Κατά το διάστημα 2004-2013 υπήρξε μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής της Κομισιόν και από το 2001 μέλος του ΔΣ της πορτογαλικής οικονομικής επιθεώρησης. Υπογράφει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και βιβλία σχετικά με τον τομέα ενδιαφέροντός του.

Ο επικεφαλής του Εurogroup θεωρείται ένας μεσάζοντας, ένα διαμεσολαβητής ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη της ευρωζώνης, των οποίων συχνά διαφέρουν ριζικά οι απόψεις ως προς το νόμισμα και την οικονομική πολιτική του μπλοκ.

Στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Γερμανία επέμενε οι χώρες που επιθυμούν πακέτα διάσωσης να επιβάλουν αυστηρά μέτρα λιτότητας ως προϋπόθεση. Οι θέσεις αυτές συχνά επικρατούσαν των εκκλήσεων για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης και την έξοδο από την ύφεση των οικονομιών του μπλοκ.

Τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο, οι οικονομίες της ευρωζώνης έχουν ενισχυθεί και ο διάδοχος του Ντάισελμπλουμ θα βρεθεί αντιμέτωπος με διαφορετικές προκλήσεις.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ το 2019 και το Brexit εκτιμάται ότι θα έχει επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης αν δεν υπάρξει καλή διαχείρισή του.

Ο Ολλανδός Ντάισελμπλουμ εγκαταλείπει το Eurogroup έχοντας χάσει στις εθνικές εκλογές της χώρας του. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup υπήρξε εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNBC, ο Σεντένο απάντησε ότι έχει εκκρεμότητες στη Λισαβόνα αλλά “όχι απαραίτητα” δικές του.

Ερωτηθείς αν προτιμά την κουζίνα των Βρυξελλών από εκείνη της πατρίδας του είπε: “Η κουζίνα της Λισαβόνας είναι πολύ καλύτερη, αλλά δεν θα την χάσω έτσι κι αλλιώς”.

Κι αυτό γιατί τώρα που ανέλαβε τελικά το νέο του αξίωμα θα διατηρήσει και τον ρόλο του υπουργού Οικονομικών, ίσως και το παρατσούκλι “Ρονάλντο”.



Exit mobile version