Μάρδας: Έτοιμα μέτρα φορολογικού χαρακτήρα για τη διευκόλυνση των εξαγωγέων

Τη βούληση της κυβέρνησης να απλουστεύσει τις διαδικασίες αδειοδότησης των ξένων επενδύσεων, ώστε να ολοκληρώνονται σε 6-8 μήνες, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας στη συνεδρίαση των βουλευτών-μελών των Κοινοβουλευτικών Συνελεύσεων διεθνών οργανισμών στις οποίες συμμετέχει η Βουλή των Ελλήνων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα, ο κ. Μάρδας τόνισε πως είναι έτοιμο ένα σύνολο μέτρων φορολογικού χαρακτήρα για τους εξαγωγικούς φορείς της χώρας, τα οποία θα τους διευκολύνουν. «Αυτά τα μέτρα έχουν καταγραφεί, περιμένουμε τα τελικά σχόλια εκ μέρους των φορέων και θα τα καταθέσουμε στα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε να ακολουθήσουν τον δρόμο της νομοθέτησης» πρόσθεσε. . 

Ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι «συνεργαζόματε με το υπουργείο Οικονομίας, έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε μια διαδικασία απλούστευσης που θα επιτρέπει στο εξάμηνο ή το οκτάμηνο το αργότερο να γίνεται μια διαδικασία αδειοδότησης». Για πρώτη φορά, είπε. «έχουμε καταγράψει τις 18 αιτήσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή για ξένες επενδύσεις στη χώρα, τις παρακολουθούμε συνεχώς, βλέπουμε τι προβλήματα αντιμετωπίζουνε και ενημερώνουμε όλους τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία στο πλαίσιο ενός πίνακα και κάποιων σχολίων, ώστε να λύνουμε αυτά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν εταιρείες οι οποίες λόγω της γραφειοκρατίας βλέπουν τη διαδικασία της αδειοδότησης να καθυστερεί».

Εστιάζοντας, ειδικότερα, στην πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων, σημείωσε πως έχει αλλάξει. «Ενδιαφερόμαστε να κάνουμε μια παρουσίαση της χώρας μας σε μια μεγάλη συγκέντρωση επιχειρηματιών και να παρουσιάσουμε τα όποια θετικά έχει η χώρα μας τα οποία είναι ικανά να προσελκύσουν ξένους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μάρδας και στη συστηματική συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία, που άρχισε με αφορμή την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα και αποτυπώνεται σε έναν οδικό χάρτη. «Οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις ιδιωτικοποιήσεις, εμείς ενδιαφερόμαστε για τις πολιτικές των γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτής της συνεννόησης πορευόμαστε», σημείωσε και ανέφερε ότι την ερχόμενη εβδομάδα, στις 17-18 Φεβρουαρίου, θα διεξαχθεί συνάντηση στη Γαλλία.

 Ανακοίνωσε, επίσης, πως ανάλογη συνεργασία ζήτησαν η Ιταλία και η Γερμανία. «Ο Ιταλός πρέσβης με επισκέφτηκε και μου ζήτησε να κάνουμε ακριβώς το ίδιο πράγμα, με αφορμή την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, που θα έρθει στην Ελλάδα στις 18 Φεβρουρίου. Το ίδιο ζήτησαν και οι Γερμανοί από τον κ. Κοτζιά στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία», σημείωσε.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εξαγωγών, ανέφερε την αναβάθμιση της διαδικτυακής πύλης Agora του υπουργείου Εξωτερικών με την ανάρτηση καταλόγου καταστημάτων ντελικατέσεν από 70 χώρες με τα στοιχεία επικοινωνίας τους, και προανήγγειλε πως ανάλογος κατάλογος θα αναρτηθεί με τους διανομείς εισαγωγών σε όλους τους κλάδους της παραγωγής από 70 χώρες.

Παράλληλα, με στόχο να μείνει το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας εντός των συνόρων, επισήμανε πως «συνεργαζόμαστε με τον σύνδεσμο των εταιρειών της Πληροφορικής, οι οποίες θέλουν να φτιάξουν έναν κόμβο στην Ελλάδα που να πουλάνε softaware σε όλο τον πλανήτη».

 Τέλος, επανέλαβε την εξειδικευμένη δράση για τη δημιουργία ενός νησιού της τέχνης και της φιλοσοφίας. Θα είναι ένα νησί που θα συγκεντρώνονται επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο ή επαγγελματίες και θα οργανώνουν μεγάλα διεθνή συνέδρια, είπε και συμπλήρωσε πως «αν μπορούμε να φτιάξουμε το θερινό Νταβός της χώρας».

 

 

Exit mobile version