Στοιχεία συναλλαγών και από την ξένη πλατφόρμα, Amazon φαίνεται πως θα αντλεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να τα αξιοποιήσει στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Δηλαδή η Amazon θα πρέπει να αποστέλλει στη χώρα που έχει την έδρα της τα στοιχεία των ελληνικών επιχειρήσεων που συνεργάζονται µε την πλατφόρμα και μετά η ΑΑΔΕ θα παίρνει αυτά τα δεδομένα. Όπως προβλέπει σχετική κοινοτική οδηγία της ΕΕ που ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο, τα στοιχεία αυτά θα φθάνουν στην ΑΑΔΕ μέσω δικτύου επικοινωνιών των αντίστοιχων Aρχών των κρατών-μελών της Ένωσης.
Τι εξετάζεται
Νέο ελληνικό πλαίσιο φαίνεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφορικά με την άντληση στοιχείων συναλλαγών από τις ψηφιακές πλατφόρμες και αυτό θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. Οι πλατφόρμες θα διαβιβάζουν τα στοιχεία του πωλητή, το ύψος του εισοδήματος που απέκτησε ο πωλητής κλπ στη φορολογική αρχή όπου έχει την έδρα του . Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι μεταξύ άλλων το Ονοματεπώνυμο – Επωνυμία, ΑΦΜ, διεύθυνση, ο αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή κλπ.
2. Τα στοιχεία θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά µέσω του υφιστάμενου κοινού δικτύου επικοινωνιών της Ένωσης (CCN). Αν πρόκειται για μισθώσεις ακινήτων , τότε θα διαβιβάζονται επιπλέον οι ημέρες που διήρκεσαν αυτές, οι υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και η διεύθυνση του ακινήτου. Με βάση αυτά τα στοιχεία θα µμπορούν να γίνονται διασταυρώσεις των εισοδημάτων που δήλωσαν οι πωλητές µε εκείνα που καταγράφηκαν στις πλατφόρμες.
Υπενθυμίζεται πως ήδη εφαρμόζεται στη χώρα μας η παροχή στοιχείων από τις ψηφιακές πλατφόρµες πώλησης αγαθών και υπηρεσιών. Μάλιστα η ΑΑ∆Ε έχει συμφωνήσει µε τις εταιρείες delivery να παίρνει ανά τρίµηνο τα στοιχεία των συναλλαγών, ενώ αντίστοιχα λαµβάνει στοιχεία από τις πλατφόρµες βραχυχρόνιων µισθώσεων, όπως από την Booking, την Vrbo και την Airbnb. Αυτό το µοντέλο επεκτείνεται και στις διασυνοριακές συναλλαγές, µε τις φορολογικές διοικήσεις να παίρνουν στοιχεία που τους αφορούν στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών.