Την άποψη ότι το «μομέντουμ» στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία δεν πρέπει να χαθεί εξαιτίας των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης εξέφρασε ο διευθυντής της ΓΓ Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) για τις διεθνείς οικονομικές προοπτικές του 2017, στις Βρυξέλλες.
Στην εκδήλωση του EPC εκτός από το Μάρκο Μπούτι, κεντρικός ομιλητής ήταν και ο διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Τζέφρι Φρανκς ο οποίος όμως δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα κατά την παρουσίασή του. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου παρέπεμψε στις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ότι παραμένει η δέσμευση του Ταμείου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και πως «εργάζεται πολύ σκληρά προκειμένου να κλείσει το χάσμα που το χωρίζει από τους άλλους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση».
Από την πλευρά του, ο Μ. Μπούτι ανέφερε ότι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι ένας πολύ σημαντικός «θετικός» παράγοντας για το μέλλον της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για ένα «μομέντουμ» σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία καθώς πέρα από τις θετικές προβλέψεις πλέον υπάρχουν «πραγματικά καλά νέα». Ο ίδιος παρέπεμψε στα στοιχεία της Επιτροπής για επιστροφή στην ανάπτυξη και υπεραπόδοση αναφορικά με τους δημοσιονομικούς στόχους. «Θα είναι πολύ κακό εάν αυτό το μομέντουμ διακοπεί» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν τα στοιχεία της Επιτροπής περιλαμβάνουν κάποια μέτρα «εφάπαξ απόδοσης», κυρίως βασίζονται σε πολιτικές που θα συνεχιστούν και που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική οικονομία «εύρωστη».
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Μ. Μπούτι σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως υπάρχει κοινή αντίληψη ότι είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουν τα πράγματα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο Eurogroup της Δευτέρας. Τέλος, υπογράμμισε πως το «θετικό αποτέλεσμα» στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας για το 2016 θα αποτελέσει τη βάση για μια συμφωνία.