Quantcast
Λογαριασμοί νερού: Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη - enikonomia.gr
share

Λογαριασμοί νερού: Σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν αυξήσεις σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη

δημοσιεύτηκε:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού των καταναλωτών άφησε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε ο κ. Σκυλαλακάκης μπορεί να υπάρξουν σημειακές αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού σε ορισμένες περιπτώσεις. Έχουμε σε πολλές περιπτώσεις το φαινόμενο της  υπέρ κοστολόγησης, συμπλήρωσε. Αλλά σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως δεν υπάρξει οριζόντια αύξηση των τιμολογίων του νερού ούτε στο όριο του πληθωρισμού. « Το όριο του πληθωρισμού λειτουργεί ως πρώτης κόφτης σε περίπτωση που ένας πάροχος ζητήσει αύξηση. Το νερό στη στη χώρα μας είναι με άνιση διαχείριση και έχουμε καλούς παρόχους μετά βεβαιότητας στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας καθώς εκεί έχουμε καλές  ΔΕΥΑ » σημείωσε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν οι αυξήσεις στο νερό θα γίνουν  στην Αττική ή στην Περιφέρεια. « Για την Περιφέρεια κουβεντιάζουμε κατά κύριο λόγο .Γιατί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΦ κάνουν πλήρη ανάκτηση κόστους .. είναι σε ισορροπία » απάντησε  και υπενθύμισε πως πάροχοι νερού είναι η ΕΥΔΑΠ, η  ΕΥΑΘ και λίγο περισσότερο από 280 δημοτικές επιχειρήσεις Ύδατος .Όλοι αυτοί δίνουν νερό με δική τους τιμολόγηση, συμπλήρωσε.

Επίσης επεσήμανε πως οι  επιχειρήσεις αυτές « δεν μπορούν να πάρουν δάνειο λόγω των χρεών που έχουν. Παρεμβαίνουμε εμείς για να τις κάνουμε και πιο αξιόπιστες. Και νομοθετικά θα επιτρέψουμε να δανείζονται πιο εύκολα». « Αυτό που θα γίνει τώρα είναι η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, όλες αυτές οι δημοτικές επιχειρήσεις και όλοι οι πάροχοι να περνάνε την όποια αύξηση νερού από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων,  που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Υπάγονται όλοι  οι πάροχοι νερού σε αυτήν την Ρυθμιστική Αρχή. Ο έλεγχος στηρίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που λέει ότι πρέπει να έχεις πλήρη ανάκτηση κόστους αλλά τίποτα πέραν αυτού. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να έχεις κέρδος από το νερό »  είπε μεταξύ άλλων.

Διευκρινίσεις για τις κλιμακωτές αυξήσεις στα τιμολόγια νερού

Ρωτήθηκε δε στο εάν θα υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις στα τιμολόγια νερού.  «Η ΕΥΔΑΠ όπως και άλλοι πάροχοι  έχουν συνήθως κλιμακωτά τιμολόγια . Αυτό περιλαμβάνεται και στην ΚΥΑ για την κοστολόγηση-τιμολόγηση νερού που βγαίνει για να έχει τον μπούσουλα η Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων και να κάνει τον έλεγχο. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι πως σε πάρα πολλές περιπτώσεις μεγάλο κομμάτι του νερού  τουλάχιστον 40% με 50% χάνεται στα δίκτυα σε πανελλαδικό επίπεδο . Αυτό συμβαίνει  στις καλύτερες περιπτώσεις που και αυτές έχουν αδυναμίες  και μπορεί να είναι στο 20%,  ενώ στο 23% είναι η ΕΥΔΑΠ. Σε άλλες περιπτώσεις το ποσοστό αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο . Πέραν των απωλειών του δικτύου έχουμε και μια άλλη απώλεια.. έχουμε πολύ χαμηλή εισπραξιμότητα .  Αυτό γίνεται  κυρίως εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης . Δηλαδή αντί να εισπράττει ο πάροχος του νερού  το 90%  των εσόδων του  που είναι φυσιολογικό  .. εισπράττει το 50% »  απάντησε και παρέθεσε ένα σχετικό παράδειγμα: 

Εάν η δημοτική επιχείρηση της Βόρειας Αττικής ζητήσει από τους δημότες  μια αύξηση  20% .. 15%.. 10%  μπορεί να το επιβάλλει αυτό αφού πρώτα το ελέγξει  η αρμόδια Αρχή  σημείωσε.  «Τώρα ο πάροχος  του νερού θα πρέπει να περάσει από την Αρμόδια Αρχή. Δεν θα μπορεί να ζητήσει μια αύξηση στο νερό χωρίς να εξηγήσει τι κάνει με την είσπραξη.  Εμείς δεν δίνουμε καμία κατεύθυνση  ως προς αυτό. Κάθε δημοτική επιχείρηση έχει την υποχρέωση να  προστατεύσει το αγαθό  που είναι  το πόσιμο νερό .Συνεπώς πρέπει να κάνει και τις σχετικές επενδύσεις ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.