Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν το επόμενο διάστημα 60.000 φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Πρόκειται για τους οφειλέτες που εμφανίζουν για πρώτη φορά ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία και τους οποίους αναμένεται να καλέσει η ΑΑΔΕ προκειμένου να εισπράξει τουλάχιστον 40% των χρεών αυτών.
Σε κάθε περίπτωση ο στόχος της Αρχής είναι να εισπράξει φέτος τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έναντι παλαιών χρεών, ενώ το 2024 έλαβε 6,33 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές και 37,1 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες τελωνειακές οφειλές.
Οι προτεραιότητες
Υπενθυμίζεται πως οι προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία είναι συγκεκριμένες. Συγκεκριμένα, η Αρχή έχει ως στόχο:
- Να εισπράξει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μέσω της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης από μεγάλους οφειλέτες και στοχευμένες δράσεις
- Να εισπράξει 28 εκατ. ευρώ έναντι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Τελωνειακή Διοίκηση.
- Να εισπράξει τουλάχιστον 3 δισ.ευρώ έναντι παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
- Να εισπράξει το 33% επί των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.
- Να επεξεργαστεί τουλάχιστον το 90% των αιτήσεων αναδιάρθρωσης οφειλών Εξωδικαστικού Μηχανισμού ν.4469/2017 και ν.4738/2020 από την Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης.
- Να αξιολογήσει τους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη σε περιοδική βάση.
- Να ελέγξει και επαναξιολογήσει εντός του έτους τουλάχιστον το 70% των υποθέσεων των μεγάλων οφειλετών για τα τελευταία 5 έτη.
- Να εντάξει τις Τελωνειακές Υπηρεσίες στο Ηλεκτρονικό Κατασχετήριο μέσω συστήματος EISPRAXIS.
- Να προτεραιοποιήσει τις εισπράξιμες ληξιπρόθεσμες οφειλές της Φορολογικής Διοίκησης για τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της εφαρμογής κεντρικοποιημένου συστήματος για την επιλογή υποθέσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και με τη χρήση κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.
Η νέα Στρατηγική Είσπραξης της ΑΑΔΕ
Πάντως η ΑΑΔΕ αναμένεται να αναπτύξει εντός του 2025 τη νέα Στρατηγική Είσπραξης με έναρξη υλοποίησης το 2026. Με αυτόν τον τρόπο:
- θα γίνει η συγκέντρωση όλων των δεδομένων στο προφίλ κάθε φορολογούμενου,
- θα γίνεται συνεχώς ενημέρωση των οφειλετών
- θα γίνει λήψη μέτρων ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία του χρέους,
- θα γίνει κατηγοριοποίηση οφειλετών και εξειδίκευση των δράσεων διαχείρισης χρέους με βάση τη μεθοδολογία PARE (Payment capacity-Attitude-Recency-Event).