Η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ίσως να μπορεί να επιτευχθεί βραχυπρόθεσμα με «ηρωικές προσπάθειες» από την Ελλάδα, δείχνει ότι οι πιέσεις στην κυβέρνηση για λήψη επιπλέον μέτρων, πέραν αυτών που έχει δεχθεί, στο ασφαλιστικό και φορολογικό, θα συνεχισθούν.
Η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι το ΔΝΤ είναι επιφυλακτικό για το αν μπορεί να επιτευχθεί και βραχυπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και περιμένει να δει τις σχετικές προτάσεις. Το γεγονός, όμως, ότι δεν το απέκλεισε σημαίνει ότι η πίεση για επιπλέον μέτρα θα συνεχισθεί με τις ευλογίες του Βερολίνου.
Μάλιστα, η επικεφαλής του ΔΝΤ αντιδιέστειλε τη δυνατότητα επίτευξης πλεονασμάτων 3,5% βραχυπρόθεσμα από την υλοποίησή τους για δεκαετίες, λέγοντας ότι το τελευταίο δεν μπορεί να γίνει. «Αυτό δεν θα συμβεί», είπε, προσθέτοντας: «Γι’ αυτό κρατάω μια διαφορετική γραμμή μεταξύ βραχυπρόθεσμων στόχων και μεσο-μακροπρόθεσμων στόχων».
Σημειώνεται ότι η Ευρωζώνη δεν δέχεται να μειώσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και, όπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Για να μειωθεί ο στόχος στο 1,5% του ΑΕΠ που θεωρεί ενδεδειγμένο το ΔΝΤ θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή της συμφωνίας και να περάσει αυτή από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, αλλά και να υπάρξει μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κάτι που δεν θέλει καθόλου το Βερολίνο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.