Ύστερα από πολλά χρόνια προόδου, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον μια νέα πραγματικότητα. Τα επίπεδα ανάπτυξης είναι χαμηλότερα και υπάρχει λόγος προβληματισμού ήταν μεταξύ άλλων οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Παρίσι με τίτλο “The Case for a Global Policy Upgrade”. Για την ώρα οι τελευταίες κινήσεις της Κίνας προκάλεσαν αναταραχές και η αποδυνάμωση του γουάν έχει επιφέρει ανησυχίες για της προοπτικές της κινέζικης οικονομίας.
Σε πιο μακροπρόθεσμο φόντο οι προσπάθειες της Κίνας θα ωφελήσουν τους πάντες, όπως ανέφερε μιλώντας για τις μεταρρυθμιστικές και άλλες πολιτικές. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως πολύ πρόσφατα το γουάν συμπεριελήφθη από το Ταμείο στο καλάθι των νομισμάτων ως αποθεματικό.
Σε άλλα στοιχεία, λόγος γίνεται για την Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου και αναμένεται να συνεχιστούν οι παρόμοιες νομισματικές πολιτικές, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού
Για τις ΗΠΑ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής μετά την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από το 2006 τον περασμένο Δεκέμβριο.
Προειδοποίησε ότι η διαφοροποίηση των πολιτικών μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών δημιουργεί δυσκολίες για τις αναδυόμενες αγορές, καθώς αυξάνει την μεταβλητότητα στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Η περαιτέρω ενίσχυση του δολαρίου θα μπορούσε να αποκαλύψει τρωτά σημεία σε αναδυόμενες οικονομίες που έχουν μεγάλη έκθεση στο αμερικανικό νόμισμα.
“Μια νέα περίοδος παγκόσμιας αποστροφής του κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες μειώσεις των τιμών των εμπορευμάτων, σε διεύρυνση των spreads και υποτίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών”, προειδοποίησε.
Λόγο έκανε και για την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας σε χρηματοοικονομικό επίπεδο παγκοσμίως, ένα ισχυρότερο νομισματικό σύστημα που θα αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για αναπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες.