Λαγκάρντ: Ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ίδιος με της Γερμανίας!

Η Κριστίν Λαγκάρντ

Εκτός τόπου και χρόνου εμφανίσθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε εκδήλωση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων στην Ουάσιγκτον, με θέμα την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας το 2015.  

Προσπαθώντας να δικαιολογήσει το τεράστιο ανθρώπινο κόστος των πολιτικών του ΔΝΤ στην Ελλάδα, η κυρία Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο ίδιος, όπως στη Γερμανία!

Η Λαγκάρντ δήλωσε για την πολιιτκή του Ταμείου στην Ελλάδα: “Όταν σχεδιάζουμε τις μεταρρυθμίσεις που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητες για να ανακτηθεί η θέση της χώρας, πάντα σκεπτόμαστε τους φτωχούς ανθρώπους και το δίχτυ ασφαλείας που χρειάζεται. Πρακτικό παράδειγμα, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι ο ίδιος, όπως στη Γερμανία, όχι ίδιος ακριβώς σε σχέση με το ΑΕΠ ή το κόστος ζωής. Αλλά, όταν προτείναμε τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού είπαμε ότι κάτω από ένα όριο δεν μπορείτε να αλλάξετε το όριο, δεν μπορείτε να βάλετε τους ανθρώπους σε μία υπερβολικά δύσκολη κατάσταση. Έχουμε αυτό στο μυαλό μας, και μάλιστα σε πολλές χώρες έχουμε ενισχύσει αυτό το σημείο λέγοντας ότι χρειάζεται το δίχτυ ασφαλείας στις μεταρρυθμίσεις τους».

Σε ερώτηση για το αν σκέφτεται «το ανθρώπινο κόστος που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα του ΔΝΤ και ειδικά στην Ελλάδα», απάντησε:

«Πολύ, σας διαβεβαιώνω. Πρέπει να σκεφτείτε ότι από το ΔΝΤ ζητείται να πάει σε μία χώρα, όταν η χώρα έχει διαμορφώσει συνθήκες που δεν μπορεί πλέον να χειρισθεί την οικονομική της κατάσταση, δεν έχει λάβει τις πολιτικές εκείνες που θα έπρεπε ώστε να διατηρήσει τη σταθερότητα στην οικονομία της. Όταν το λέω αυτό δεν προσπαθώ να δαχτυλοδείξω κανέναν, αλλά λέω ότι δεν μπορεί κανείς να συνδέει τις δύσκολες προσπάθειες, τις τεράστιες θυσίες που έχουν γίνει, με το ΔΝΤ. Ελπίζω να μην χρειαζόταν να πάμε στην Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, την Κύπρο, διότι αν δεν χρειαζόταν να πάμε θα σήμαινε ότι οι πολιτικές που υπήρχαν ήταν καλές και διατηρούσαν σταθερότητα σε αυτές τις οικονομίες».

Αναφορικά με τις ελληνικές εκλογές, η επικεφαλής του Ταμείου σημείωσε ότι μόλις σχηματισθεί η όποια κυβέρνηση, το ΔΝΤ θα επιδιώξει συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, “ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί” με βιώσιμο τρόπο.

Η κυρία Λαγκάρντ επεσήμανε ότι «η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες χρειάζονται δομικές μεταρρυθμίσεις ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες για κατάλληλο περιβάλλον για επενδύσεις».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version