Λαφαζάνης: Η Ελλάδα θα συνυπογράψει τον αγωγό ρωσικού αερίου

 Η Ελλάδα  επιδιώκει να συνυπογράψει το ταχύτερο δυνατόν τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, παράλληλα με το ενδιαφέρον της για την ταχεία υλοποίηση του αγωγού TAP, δηλωσε ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που διεξάγεται στη Ρίγα της Λετονίας.

Ο κ. Λαφαζάνης, παρεμβαίνοντας στο δεύτερο θέμα «Περιφερειακή Συνεργασία στον Τομέα της Ενέργειας» της Συνόδου του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, που ολοκληρώνεται σήμερα, επισήμανε τα εξής:

 

«Η Ελλάδα θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης την ανάπτυξη των περιφερειακών αλλά και ευρωπαϊκών ενεργειακών συνεργασιών και διασυνδέσεων, οι οποίες όμως πρέπει να προωθούνται σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση, χωρίς επικυριαρχίες, ηγεμονισμούς και αυθαίρετους αποκλεισμούς.

 

Ειδικότερα η ανάπτυξη όλων χωρίς εξαίρεση των αγωγών φυσικού αερίου και της ανεμπόδιστης διασύνδεσής τους μεταξύ των κρατών και των διαφόρων περιοχών, θα δώσει εξαιρετικά σημαντική ώθηση στην διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και των οδεύσεων φυσικού αερίου, αλλά και στη μέγιστη δυνατή μείωση των τιμών του σε όφελος των καταναλωτών και των οικονομιών.

 

Έχει ήδη ξεκινήσει η υλοποίηση του «Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου» φυσικού αερίου, μέρος του οποίου είναι ο αγωγός της Αδριατικής (ΤΑΡ) και ο οποίος διέρχεται από την Ελλάδα. Υποστηρίζουμε θερμά την υλοποίηση του έργου και σ’ ό,τι αφορά την ελληνική επικράτεια καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την ταχύτερη δυνατή προώθησή του, ώστε η υλοποίηση του TAP να γίνει μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

 

Η διασύνδεση του TAP με την νοτιοανατολική Ευρώπη προχωρά με την προώθηση του αγωγού IGB στα σύνορα Ελλάδος-Βουλγαρίας, ένα έργο που υποστηρίζουμε και έχει ήδη ενταχθεί στα «Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ, τα οποία έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των ενεργειακών υποδομών διασύνδεσης σε περιφερειακό επίπεδο. Την επόμενη, μάλιστα, βδομάδα, θα συναντηθώ με τους ομολόγους μου από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, προκειμένου να συζητήσουμε την πρόοδο υλοποίησης του IGB και του λεγόμενου «Κάθετου Διαδρόμου».

 

Παράλληλα, η Ελλάδα ανταποκρίνεται πολύ θετικά και επιδιώκει να συνυπογράψει το συντομότερο δυνατόν στη βάση του κοινοτικού δικαίου την ανάπτυξη ενός αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα ως τα σύνορα Ελλάδος-FYROM και από εκεί στην Κεντρική Ευρώπη. Η κατασκευή αυτού του αγωγού θα ενισχύσει συμπληρωματικά με τον Βόρειο Αγωγό φυσικού αερίου την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ και την διαφοροποίηση των δρόμων διέλευσής του.

 

Επιδιώκουμε η Ελλάδα να καταστεί όσο το δυνατόν ένας αληθινός ενεργειακός κόμβος και ένας πλουραλιστικός ενεργειακός δρόμος από την Ανατολή προς τη Δύση και από τον Νότο προς το Βορρά. Θέλουμε η Ελλάδα να εφαρμόζει μία ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και ανοιχτή ενεργειακή πολιτική, χωρίς προκαταλήψεις και τακτικές που θα υψώνουν τείχη και θα απομονώνουν χώρες. Θέλουμε μία ενεργειακή πολιτική που θα υποβοηθήσει με όσο το δυνατόν πιο χαμηλές ενεργειακές τιμές τις πιο αδύνατες οικονομίες. Μία ενεργειακή πολιτική που θα καταπολεμά ηγεμονισμούς και θα προωθεί τις περιφερειακές και ευρωπαϊκές συνεργασίες, με πλήρη σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες και την ανάγκη εθνικής ευελιξίας».

 

 

Exit mobile version