Κτήρια: Τι αναφέρει η νέα απόφαση του ΣτΕ για τα ύψη και τα μπόνους

ΣτΕ

Αντισυνταγματικές έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με νέα απόφαση του Ε΄τμήματος τις προσαυξήσεις με βάση τα μπόνους του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) αλλά και την εξαίρεση από τον προσμετρούμενο συντελεστή δόμησης διαφόρων χώρων σε κτήρια, όπως πατάρια και έρκερ («κρυφός» συντελεστής).

Και αυτό επειδή τα παραπάνω οδηγούν σε πιο ψηλά κτήρια και κατ’ επέκταση στην επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”. Σημειώνεται δε πως  η υπόθεση παραπέμφθηκε για τελική κρίση στην Ολομέλεια και θα εκδικαστεί στις 10 Οκτωβρίου

Η απόφαση

Η απόφαση (αρ.662/2024, εισηγητής Δημήτριος Πυργάκης  προεδρεύων Θόδωρος Αραβάνης) προήλθε έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας. Με την άδεια επρόκειτο να κατασκευαστεί επταώροφο κτίριο 21,6 μέτρων, αντί ανώτατου ύψους 14 μέτρων στην περιοχή. Περαιτέρω το κτίριο θα έφθανε τελικά τα 916,90 τ.μ. (εκ των οποίων 231,56 τ.μ. αντιστοιχούν σε χώρο παταριού, έρκερ και σοφίτας, που βάσει του ΝΟΚ δεν προσμετρώνται στον συντελεστή), δηλαδή 491,59 τ.μ. περισσότερο, κάτι που ισοδυναμεί με υπερδιπλασιασμό της νομίμως δομήσιμης επιφάνειας (αντιστοιχεί σε συντελεστή δόμησης 1,72 αντί 0,8).

Η απόφαση του Ε’ τμήματος κάνει μια αναδρομή  στη νομολογία  των τελευταίων ετών και ιδίως στην απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας με την οποία κρίθηκε ότι ο υπολογισμός του μέγιστου ύψους  των κτιρίων σε συνάρτηση με τον σ.δ δεν  εφαρμόζεται σε οικισμούς  στους οποίους  με ειδικά διατάγματα  είχαν ορισθεί πριν από τον ΝΟΚ συγκεκριμένοι όροι δόμησης  όπως ανώτατα  ύψη κτιρίων.

Το ΣτΕ κρίνει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης και ανοιχτής  διαδικασίας με τη συμμετοχή του κοινού  και την εκτίμηση των επιπτώσεων και όχι να τροποποιείται “οριζόντια ” με νόμο ” ή με υπουργικές αποφάσεις.

” Αντίθετη ερμηνεία, κατά την οποία μετά την έναρξη ισχύος  του ΝΟΚ  2012 αυξήθηκε ” αυτομάτως” το ανώτατο ύψος των οικοδομών σε όλες τις περιοχές της χώρας σε συνάρτηση με τον ισχύοντα  σ.δ αδιαφόρως  των προβλέψεων  των ειδικών πολεοδομικών διατάξεων που ίσχυαν σε κάθε περιοχή , παραβιάζει το άρθρο 24 παρ.2 του Συντάγματος”.

 

 

 

Exit mobile version