Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – Βαριά πρόστιμα από τον Φεβρουάριο του 2024

Κτηματολόγιο

Σε πέντε μήνες θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο καθώς οι ιδιοκτήτες θα έχουν ακόμη μια πίστωση χρόνου προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η προθεσμία για την ενεργοποίηση των χρηματικών ποινών, οι οποίες θα κυμαίνονται από 300 έως 2.000 ευρώ λήγει στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο όπως προκύπτει από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, επιμηκύνεται έως το τέλος του 2023. Συγκεκριμένα, με τη νέα παράταση που δίνεται, όσοι αμέλησαν να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο από τον Φεβρουάριο του 2024 και μετά.

Στο διαδικαστικό κομμάτι θα προηγηθεί η ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία θα δημοσιευτεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα ορίζει τον ειδικότερο τρόπο υπολογισμού του προστίμου ανά είδος δικαιώματος, συμπεριλαμβανομένου του συντελεστή προσαύξησης λόγω καθυστέρησης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της τροπολογίας, η απόφαση θα αρχίσει να ισχύει έναν μήνα μετά τη δημοσίευσή της, ενώ σε περίπτωση παρέλευσης της προθεσμίας καταβολής του προστίμου, αυτό θα εισπράττεται μέσω της εφορίας.

Στόχος, όπως αναφέρεται στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, είναι να απαλλαγούν οι πολίτες από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης καταβολής των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης για άλλους 5 μήνες, προκειμένου να μπορέσουν να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία τα προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι όταν τα κλιμακωτά πρόστιμα τεθούν σε εφαρμογή, το ανώτατο ποσό που θα επιβάλλεται είναι τα 2.000 ευρώ, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινάει από τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τα ποσά που τελικά θα καταβάλει ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξάνεται ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης. Το πρόστιμο για δικαιώματα κυριότητας (ψιλής και πλήρους) και επικαρπίας υπολογίζεται για το σύνολο των ακινήτων που δεν έχουν δηλωθεί εμπρόθεσμα ακόμη και στις αγροτικές περιοχές.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες μέχρι να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους, αλλά ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, από το Κτηματολόγιο πάντως δηλώνουν ικανοποιημένοι από την πρόοδο των δηλώσεων σε όλη τη χώρα, η οποία έχει ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 87%.

 

Exit mobile version