Κτηματολόγιο: Ποιοι πρέπει να δηλώσουν την περιουσία τους έως τις 30 Νοεμβρίου και τι πρέπει να γνωρίζουν

Κτηματολόγιο

Έως τις 30 Νοεμβρίου του 2024 θα πρέπει οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο.

Για να προβούν λοιπόν  οι ενδιαφερόμενοι στην ενέργεια αυτή θα πρέπει να ακολουθήσουν τα παρακάτω βήματα:

Ολοκληρώνουν τη διαδικασία για της υποβολής δήλωσης και σύντομα θα λάβουν στο δηλωμένο e-mail τους ειδοποίηση πληρωμής του παραβόλου. Εναλλακτικά, αν δεν θέλουν να δηλώσουν  ψηφιακά το περιουσιακό του δικαίωμα, τότε μπορούν να επισκεφθούν το Γραφείο Κτηματογράφησης και να εντοπίσουν το οικόπεδό του μαζί με έναν υπάλληλο.

Το τέλος κτηματογράφησης

Πάγιο τέλος κτηματογράφησης καλείται να πληρώσει ο πολίτης για  κάθε εγγραπτέο δικαίωμα που δηλώνεται στο Κτηματολόγιο.  Αναλυτικά τα ποσά του τέλους διαμορφώνονται ως εξής:

Οι διορθώσεις

Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων να  διορθώσουν και μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024 τις λανθασμένες πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο.

Επίσης επισημαίνεται πως η διάρκεια της πίστωσης χρόνου εκτιμάται πως θα είναι για 1 έτος και θα αφορά τις 21 περιοχές των οποίων η προθεσμία έληγε το 2017 αλλά και τις 14 περιοχές που έληξε κατά το διάστημα από τις 2 Οκτωβρίου έως και τις 19 Νοεμβρίου 2018. Μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο στις περιοχές αυτές  έχουν οριστικοποιηθεί οι πρώτες εγγραφές και τώραθα δοθεί μία νέα ευκαιρία προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να μην περάσουν οριστικά στα “χέρια” του Δημοσίου.

Αυτό αφορά μεταξύ άλλων τους δήμους  της Αττικής. Κάποιοι από αυτούς είναι μεταξύ άλλων Βριλήσσια, Μελίσσια, Ελευσίνα, Γέρακας, Νέα Πέραμος, Νέα Σμύρνη, Ρέντης, Νέο Ψυχικό, αλλά και άλλες περιοχές όπως: Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Δράμας, Πάτμου, Εβρου, Εύβοιας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ημαθίας, Θεσπρωτίας, Καβάλας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λακωνίας, Λάρισας, Λευκάδας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φλώρινας.

Το μέτρο της παράτασης αφορά όλους τους ιδιοκτήτες, (κληρονόμους, ομογενείς και όσους έχουν λανθασμένες εγγραφές κ.ά., όπως και όσους στερούνται τίτλο ιδιοκτησίας και κατέχουν ακίνητη περιουσία με χρησικτησία) που μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες διορθώσεις ή να ασκήσουν ένδικα μέσα όπου απαιτείται, προκειμένου να μη χαρακτηριστεί ένα ακίνητο «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Κτηματολόγιο: Τι σημαίνει πρακτικά το κλείσιμο των εγγραφών;

Το οριστικό κλείσιμο των εγγραφών ενός ονόματος στο Κτηματολόγιο σημαίνει πως  μετά:

Διευκρινίζεται πως μπορεί να γίνει  συμβόλαιο (πώληση, γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς ) στο μεταξύ διάστημα της προθεσμίας για τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών. Και αυτό γίνεται γιατί σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, οι πρώτες εγγραφές είναι ενδεικτικές και επιδέχονται διορθώσεις κατά το χρονικό διάστημα που παρέχεται στους δικαιούχους. Αυτό το χρονικό διάστημα αρχίζει από την έναρξη λειτουργίας του κτηματολογικού γραφείου.

Η διαδικασία διόρθωσης για τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Η διαδικασία διόρθωσης των αρχικών εγγραφών με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ισχύει στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

 

 

 

 

Exit mobile version