Δεν μπορούν να πουλήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους όσοι ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν τις περιουσίες τους στο Κτηματολόγιο, ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος “, οι περιοχές στις οποίες έτρεχε συλλογή δηλώσεων το προηγούμενο διάστημα αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε φάση προανάρτησης – ανάρτησης δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση, καθώς μόλις 1 στις 3 αιτήσεις είναι πλήρως δηλωμένη. Στις πλείστες των περιπτώσεων, δηλαδή, είτε είναι αδήλωτες είτε δεν έχουν προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.
Αποτέλεσμα αυτού, το υπουργείο να φέρει ρύθμιση, μέσω της οποίας μπαίνουν στον «πάγο» τα κλιμακωτά πρόστιμα για τους επόμενους 18 μήνες, σε μια προσπάθεια να δηλωθούν ολοένα και περισσότερα ακίνητα. Για να είναι εφικτό αυτό, όσοι συνεχίσουν να δείχνουν την ίδια αδιαφορία δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάσουν αλλά ούτε και να πουλήσουν την περιουσία τους, αν πρώτα δεν έχει δηλωθεί στο Κτηματολόγιο.
Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία για τα ολοκληρωμένα ορθά δηλωμένα δικαιώματα;
-34,28% στη μελέτη για την Περιφέρεια Δυτικής Αττικής και Νήσων Αττικής.
-40,24% στη Λήμνο και τη Λέσβο.
-47,7% στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
-49,58% στη Λακωνία.
-49,93% σε Σάμο, Χίο, Ικαρία.
-53,15% στην Ηλεία.
54,55% στην Αργολίδα και την Κορινθία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, περιοχές όπου οι δηλώσεις δεν είναι ολοκληρωμένες αφορούν στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου (8,77%), Λήμνου – Λέσβου (7,7%) και Ιωαννίνων (7,3%).
Πάντως, ο προγραμματισμός του Κτηματολογίου θέλει τον Ιούλιο να ξεκινά η συλλογή δηλώσεων για τις Κυκλάδες και το Ρέθυμνο, τη σκυτάλη να παίρνουν τον Αύγουστο τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τον Δεκέμβριο θα τρέξει σε Κέρκυρα και Θεσπρωτία.
Πρόστιμα
Μέχρι πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων γνώριζαν πως εντός του μήνα θα ενεργοποιούνταν τα κλιμακωτά πρόστιμα, ενώ ο πέλεκυς θα ξεκινούσε από τα 300 ευρώ και θα έφτανε έως και τις 2.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό που θα κατέβαλλε ο κάθε ιδιοκτήτης θα αυξανόταν ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου αλλά και τον χρόνο καθυστέρησης. Ταυτόχρονα, είχε γίνει γνωστό πως όσοι δεν… πλήρωναν στις σχετικές προθεσμίες, το οφειλόμενο ποσό θα περνούσε στην εφορία.
Βέβαια, με τη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όλα αυτά μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι το τέλος του 2022, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως, ίσως, τελικά, να μην πληρωθεί ποτέ η ασυνέπεια των ιδιοκτητών. Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς τονίζουν στην εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” πως η… τιμωρία με τη «δέσμευση» του ακινήτου, δηλαδή να μην μπορεί να πωληθεί ή μεταβιβαστεί αν δεν δηλωθεί, είναι σαφώς πιο σκληρή από οποιοδήποτε πρόστιμο.
Μια τέτοια εξέλιξη, όμως, ανοίγει παράθυρο και για τα παλιά χρωστούμενα, με τις ίδιες πηγές να υποστηρίζουν πως ενδεχομένως υπουργείο και Κτηματολόγιο να μην τα διεκδικήσουν.
Αναφορικά με τα παλαιά προγράμματα (1997 – 1999) για τα οποία δεν είχε εισπραχθεί τέλος κτηματογράφησης, είναι περίπου 6,7 εκατομμύρια και βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων.
Σχετικά με το αναλογικό τέλος, που αναμενόταν να εισπραχθεί εντός του 2021, αφορά στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και μετά, για τις οποίες καταβλήθηκε μεν το τέλος κτηματογράφησης των 35 ή των 20 ευρώ αναλόγως της ιδιοκτησίας, αλλά απομένει η πληρωμή ενός αναλογικού τέλους ίσου με το ένα τοις χιλίοις.
Συγκεκριμένα, το αναλογικό τέλος κτηματογράφησης καταβάλλεται από τους κύριους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό ένα επί τοις χιλίοις επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του δικαιώματος που προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Στην περίπτωση συνδικαιούχων οι 20.000 ευρώ εξαιρούνται από κάθε δικαιούχο και το ποσό που προκύπτει επιμερίζεται μεταξύ τους. Παράλληλα το ανώτατο ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν είναι τα 900 ευρώ. Το τέλος αυτό αφορά περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτησίες.
Κτηματολόγιο: Παράταση μέχρι το τέλος του έτους σε 297 περιοχές
Τρέχει μέχρι τέλος του έτους η παράταση για τις πρώτες εγγραφές σε 297 περιοχές. Μεταξύ των δήμων που η προθεσμία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται περιοχές στην πρωτεύουσα, όπως η Ηλιούπολη, η Νίκαια, το Μαρούσι, ο Βύρωνας, η Καισαριανή, η Ελευσίνα, τα Μελίσσια, αλλά και περιοχές στον Πειραιά, όπως η Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, καθώς και διάσπαρτοι ΟΤΑ σε όλη τη χώρα.
Σημειώνεται ότι όσον αφορά στα προγράμματα κτηματογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισμός «αγνώστου ιδιοκτήτη» αποδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια, ενώ για τα προγράμματα από το 2008 και μετά ως «ορφανά» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 8 χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” , σε συνολικά 458 ΟΤΑ υπάρχουν «ορφανά» κτίσματα και γεωτεμάχια, με τις πιστώσεις χρόνου να λήγουν σταδιακά έως το 2027.
Μέχρι σήμερα, ο φορέας μετρά συνολικά 338.712 «ορφανά», με τα 135.612 να έχουν περισσότερους από έναν συνδικαιούχους.
Ό πως εξηγούν πηγές στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, πολλά από τα «αγνώστου ιδιοκτήτη» ανήκουν στο Δημόσιο και την Εκκλησία, ενώ σημαντικό ποσοστό κατέχουν και οι ομογενείς. Μάλιστα, εκτιμάται πως 8 στα 10 ανήκουν στο κράτος, που όλο αυτά χρόνια δεν επέδειξε καμία συνέπεια και δεν προχώρησε στη δήλωση της περιουσίας του.
Γεωγραφικά, πάντως, εντοπίζονται, κυρίως, σε ορεινές περιοχές, όπου δεν είχαν ιδιαίτερες αξιώσεις οι ιδιοκτήτες τους.
Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες στη φάση της προανάρτησης…
Μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr και για 45 ημέρες, οι δικαιούχοι, με χρήση των κωδικών ασφαλείας του TAXISnet, έχουν πρόσβαση στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:
-Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
-Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).
Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της προανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.
Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.
Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο τοπικό γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.
…και τι στην ανάρτηση
Όσοι ιδιοκτήτες δεν «τσέκαραν» την περιουσία τους στην προηγούμενη φάση, αυτή της προανάρτησης, έχουν μία ακόμα ευκαιρία να το κάνουν κατά την ανάρτηση γλιτώνοντας κόπο και ενδεχόμενες δικαστικές εμπλοκές.
Και σε αυτήν την περίπτωση, θα χρειαστεί να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:
-Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας).
-Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα).
Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.
Κτηματολόγιο: Ποιοι δεν θα μπορούν να πουλήσουν και να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους
δημοσιεύτηκε:
18:29
, 20 Ιουνίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
14 λεπτά πριν
Οι οικονομικές εφημερίδες 22/11/2024
33 λεπτά πριν
Οι αθλητικές εφημερίδες 22/11/2024
21 ώρες πριν
Ρουμανία: Η ΔΕΗ ανακοινώνει την ολοκλήρωση της εξαγοράς του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών...
14 λεπτά πριν
Οι οικονομικές εφημερίδες 22/11/2024
33 λεπτά πριν