Κτηματολόγιο: Έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 οι δηλώσεις για την ιδιοκτησία- Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα πρόστιμα

Κτηματολόγιο

Έως τις 30 Νοεμβρίου 2024 θα πρέπει οι  πολίτες να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους στο Κτηματολόγιο προκειμένου να γλιτώσουν πρόστιμα έως και 2.000 ευρώ και αλλά και για να μην έχουν  «μπλοκάρισμα» στις πωλήσεις και  στις μεταβιβάσεις.

Η προθεσμία αυτή αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων ολόκληρης της χώρας.  Παράλληλα επισημαίνεται πως έως αυτήν την ημερομηνία γίνεται και η πίστωση χρόνου και αυτό αφορά και στη διόρθωση των αρχικών εγγραφών, που έληγαν στο τέλος του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται δε πως μετά τις 30 Νοεμβρίου 2024, θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις ιδιοκτησίας. Τα ποσά αυτά των προστίμων θα διαμορφώνονται ανάλογα με την αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Η κτηματογράφηση

Διευκρινίζεται δε πως με την  διαδικασία της Κτηματογράφησης, όλοι οι δικαιούχοι υποχρεούνται να κάνουν δήλωση του Ν. 2308/95 για όλα τα εγγραπτέα δικαιώματά τους σε ακίνητα (για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία, υποθήκες, δουλείες διόδου, κατασχέσεις, εγγραπτέες αγωγές).

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες  η υποβολή των εγγράφων  σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα της χώρας, γίνεται μόνο μέσω του ktimatologio.gov.gr και του  ktimatologio.gr. Στις συγκεκριμένες πλατφόρμες μπορούν να υποβάλλονται:

Πράξεις που συντάσσονται από Συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων

α) διανομής,

β) ανταλλαγής,

γ) τροποποιήσεων οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και

δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.

Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από Δικηγόρους και αφορούν σε

α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και

β) εγγραφή προσημείωσης.

Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν.2664/1998, που υποβάλλονται από Δικηγόρους, Συμβολαιογράφους, Δικαστικούς Επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Μάλιστα, στην τελευταία περίπτωση, η παρέμβαση κρίνεται απολύτως αναγκαία ενόψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30.11.2024 οπότε αναμένεται η υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων διόρθωσης.

 

Exit mobile version