Ορθώς έπραξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Ιούλιο του 2015 και πρότεινε την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης στο 100% για την Ελλάδα όπως και την έγκριση αυξημένης προκαταβολής και ορθώς το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε στην κατ΄εξαίρεση έγκριση τους.
Αυτό επισήμανε αργά χθες το βράδυ η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, απαντώντας στα ερωτήματα ευρωβουλευτών της επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ.
Τα ερωτήματα των ευρωβουλευτών είχαν να κάνουν σχετικά με τα έργα προτεραιότητας τα οποία έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μέσω αυτής της αυξημένης συγχρηματοδότησης, ενώ παράλληλα ζήτησαν να πληροφορηθούν πώς αξιολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη συμβολή των διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων της ΕΕ στην αύξηση της ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.
Όπως τόνισε η κ. Κρέτσου, εάν δεν είχε ληφθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση στο 100% ορισμένων έργων που είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, τότε αρκετά από αυτά δεν θα ολοκληρώνονταν. Μάλιστα, σημείωσε ότι από μία λίστα 180 έργων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, περισσότερα από 120 εξ αυτών συνέχισαν να υλοποιούνται με τη χρηματοδότηση των κονδυλίων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).
«Εάν δεν υπήρχε η αυξημένη προκαταβολή της τάξεως του 1 δισ. ευρώ και η επέκταση της χρηματοδότησης, σίγουρα θα υπήρχαν προγράμματα και έργα που δεν θα είχαν ολοκληρωθεί» συνέχισε η κ. Κρέτσου. Άλλωστε, όπως ανάφερε, «αυτός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δείχνει αλληλεγγύη και τη συγκριμένη περίοδο, η Ελλάδα την είχε ανάγκη όσο ποτέ. Και η ΕΕ, πρέπει να δείχνει αλληλεγγύη όχι στα λόγια αλλά στα έργα, όπως έχει δείξει και στην περίπτωση των σεισμών στην Ιταλία, αλλά και σε περιπτώσεις άλλων φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές».
Η ίδια υπογράμμισε ότι πλέον η Ελλάδα «τα πάει πολύ καλά και όλα τα στοιχεία δείχνουν βελτίωση στους δείκτες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας και τόνισε ότι η ορθότητα της απόφασης (σ.σ. για αυξημένη χρηματοδότηση και προκαταβολή) αποδείχτηκε από το γεγονός ότι η χώρα ήρθε πρώτη σε απορρόφηση κοινοτικών πόρων κατά την προγραμματική περίοδο 2017 – 2013, ενώ στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, βρίσκεται μεταξύ των πρώτων χωρών της ΕΕ σε ποσοστό απορρόφησης.