Κρατικά έσοδα 65 εκατ. ευρώ για 791 άδειες παραμονής

Ως ιδιαιτέρως θετικά για την ελληνική οικονομία αξιολογούνται τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών, Αργύρη Ντινόπουλο και δείχνουν ότι μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ν. 4146/2013 με τον οποίον θεσπίστηκε η δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής σε ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκαν αγορές ύψους 65 εκατ. ευρώ.

 

Η αδυναμία υπολογισμού φόρου υπεραξίας καθυστέρησε το πρόγραμμα

Είναι εντυπωσιακό ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα φαίνεται να πήγε καλά, μετά την ψήφιση του νόμου, παρά το γεγονός ότι για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2014 δεν ήταν δυνατή η σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων, λόγω αδυναμίας υπολογισμού φόρου υπεραξίας, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για τον νόμο που ψηφίστηκε το 2013 και είχε στόχο την τόνωση της εγχώριας κτηματαγοράς. Ειδικότερα, ο Ν. 4146/2013 θέσπισε τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής πενταετούς διάρκειας σε ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα που διαθέτουν προσωπικά ή μέσω νομικού προσώπου κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή έχουν συνάψει τουλάχιστον πενταετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών και στα μέλη της οικογένειας τους. Το ελάχιστο ύψος της ακίνητης περιουσίας, καθώς και το συμβατικό τίμημα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών, καθορίζεται σε 250.000 ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των στατιστικών στοιχείων της Κεντρικής Βάσης Δεδομένων για τους υπηκόους τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής, έχουν εκδοθεί 791 άδειες διαμονής σε ιδιοκτήτες ακινήτων και μέλη της οικογένειας τους, ενώ έχουν υποβληθεί 223 αιτήσεις για χορήγηση της εν λόγω άδειας διαμονής, οι οποίες εκκρεμούν προς εξέταση στις Υπηρεσίες Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας.

 

65 εκατομμύρια ευρώ από 791 άδειες παραμονής

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, βάσει στοιχείων που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Ν. 4146/2013, πραγματοποιήθηκαν αγορές ακινήτων ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ περίπου από υπηκόους τρίτων χωρών, προκειμένου να εφοδιαστούν με την εν λόγω άδεια διαμονής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι κύριες χώρες προέλευσης στις περιπτώσεις που εκδόθηκαν άδειες διαμονής βάσει του συγκεκριμένου πλαισίου είναι:

Ο υπουργός Εσωτερικών διαβιβάζει στοιχεία και για τα εκκρεμή αιτήματα που επίσης δείχνουν ότι η Ρωσία και η Κίνα είναι κυρίως οι χώρες από τις οποίες εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του πλαισίου.

 

Το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί ορισμένες βελτιώσεις στο πρόγραμμα 

«Συγκρίνοντας το εν λόγω πρόγραμμα με τα αντίστοιχα άλλων κρατών- μελών της ΕΕ της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και λαμβανομένου υπόψη ότι για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Ιουνίου 2014 δεν ήταν δυνατή η σύναψη συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων, λόγω αδυναμίας υπολογισμού φόρου υπεραξίας, αξιολογείται ως πολύ θετική για την ελληνική οικονομία η επιλογή και υιοθέτηση της εν λόγω πρωτοβουλίας» επισημαίνει ο κ. Ντινόπουλος.

Εκτιμώντας την έως σήμερα θετική εμπειρία και αξιολογώντας το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών, το υπουργείο Εσωτερικών προωθεί ορισμένες βελτιώσεις στο πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής σε ιδιοκτήτες ακινήτων με σχέδιο νόμου το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής από τους συναρμόδιους υπουργούς και πρόκειται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή, αναφέρεται στο έγγραφο.

Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛΛ, Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης για τους αλλοδαπούς που έως σήμερα έκαναν χρήση των διατάξεων του Ν. 4146/2013 με επένδυση αγοράς ακινήτου άνω των 250.000 ευρώ.

Στους δύο βουλευτές είχε απαντήσει εγγράφως πριν από λίγες ημέρες και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας και από τα στοιχεία που έστειλε στη Βουλή προκύπτει επίσης ότι οι επενδυτές- υπήκοοι τρίτων χωρών που έκαναν χρήση του Ν. 4146/2013 και τους χορηγήθηκαν άδειες παραμονής, προέρχονται κυρίως από Ρωσία και από Κίνα.

 

Συστηματική ενημέρωση των Αρχών Εξωτερικού για το καθεστώς χορηγήσεως αδειών

Όπως ανέφερε ο κ. Κούρκουλας, το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συστηματική ενημέρωση των Αρχών Εξωτερικού σχετικά με το καθεστώς χορηγήσεως αδειών διαμονής στην Ελλάδα λόγω αγοράς ακινήτων. Ειδικά δε για την Κίνα, η ενημέρωση των ενδιαφερομένων φορέων από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας Πεκίνου είναι αδιάλειπτη και τακτική.

Σύμφωνα με το έγγραφο, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του τρέχοντος έτους, πραγματοποιήθηκε σειρά παρουσιάσεων στο Πεκίνο, από στελέχη του Enterprise Greece, των επενδυτικών ευκαιριών στη χώρα μας με υπόμνηση της δυνατότητας χορήγησης αδειών διαμονής λόγω αγοράς ακινήτων. Επίσης, τον Νοέμβριο διοργανώθηκαν από τα αρμόδια Γενικά Προξενεία της χώρας μας, ενημερωτικά φόρουμ σε Καντόνα και Χόνγκ Κονγκ.

Exit mobile version