Οι πρώτες πωλήσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων από ελληνικές τράπεζες αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και παραμείνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον, αναφέρει σε μελέτη του ο διεθνής οίκος KPMG με τη μελέτη του “European Debt Sales”.
Ο Κρίστιαν Τόμας, επικεφαλής του Deal Advisory της KPMG στην Ελλάδα, σημειώνει: «Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία πρέπει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους με την αποτελεσματική διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non-performing exposures) και από την άλλη είναι επιτακτική ανάγκη να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και, ιδιαίτερα, στις ΜΜΕ που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Η συνδρομή των ξένων private equity και hedge funds είτε με την παροχή τεχνογνωσίας στη διαχείριση των μη–εξυπηρετούμενων δανείων (servicing platforms) είτε με τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει το σημείο κλειδί για την ολική επαναφορά του τραπεζικού κλάδου, μέσω της μείωσης της υψηλής έκθεσης στο ρίσκο».
Η μελέτη αναφέρει ότι στο ποσό ρεκόρ των 104 δισ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων στην Ευρώπη, το 2015, στο πλαίσιο απομόχλευσης των τραπεζών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει ιδιαίτερα ισχυρό και το 2016, καθώς συναλλαγές χαρτοφυλακίων δανείων ύψους 44 δισ. ευρώ βρίσκονται εν εξελίξει σε διάφορα στάδια. Η συγκεκριμένη τάση αναμένεται να διατηρηθεί και το 2017, καθώς οι λεγόμενες “bad banks” είναι σε διαδικασία απομείωσης των δανειακών χαρτοφυλακίων τους, ειδικότερα, στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία».
Στη μελέτη της KPMG επισημαίνονται τα εξής: «Η μεγαλύτερη συναλλαγή που πραγματοποιήθηκε το 2015 αφορά στην πώληση του δανειακού χαρτοφυλακίου ύψους 18 δισ. ευρώ της κρατικοποιημένης πλέον Northern Rock Bank από τη δημόσια εταιρεία συμμετοχών UK Asset Resolution Limited στην Cerberus Capital Management.
Η συγκεκριμένη συναλλαγή αποτέλεσε σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των συναλλαγών που ολοκληρώθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία ύψους 39 δισ. ευρώ. Στην Ιρλανδία, επίσης, πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 25 δισ. ευρώ, καθώς η bad bank NAMA ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του προγράμματος πώλησης δανείων που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν το 2020.
Ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών στις δύο αυτές χώρες έχει στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε άλλες αγορές, όπως η Ισπανία (ολοκληρωμένες πωλήσεις δανείων ύψους 15,8 δισ. ευρώ) και η Ιταλία (ολοκληρωμένες πωλήσεις δανείων ύψους 13,3 δισ. ευρώ) και, ειδικότερα, όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια δανείων ακίνητης περιουσίας».