Quantcast
KPMG: Η Ελλάδα έχασε 637 εκατ. από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού το 2015 - enikonomia.gr
share

KPMG: Η Ελλάδα έχασε 637 εκατ. από το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού το 2015

δημοσιεύτηκε:

Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ελλάδα το 2015 συνέχισε να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων, με συνέπεια την απώλεια εσόδων για το κράτος που άγγιξαν τα 637 εκατ. ευρώ, βάσει των αποτελεσμάτων που διενέργησε η KPMG σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), την Ελβετία και τη Νορβηγία.

Συγκεκριμένα, η μελέτη της KPMG έδειξε ότι στην Ελλάδα το 2015, τη συντριπτική πλειονότητα των παράνομων τσιγάρων αποτελούν τα «illicit whites» (6 στα 10), ενώ η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση σε κατανάλωση «illicit whites» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα «illicit whites» είναι τσιγάρα, τα οποία, συνήθως, παράγονται νόμιμα σε μία χώρα, με κύριο σκοπό τη λαθραία διάθεσή τους σε άλλες χώρες.

Παρότι η Ελλάδα συνέχισε το 2015 να κατέχει ιδιαίτερα υψηλή θέση στην κατανάλωση παράνομων προϊόντων καπνού, σημειώθηκε μία μικρή πτώση σε σχέση με το 2014, ενδεικτικό των αυξημένων ελέγχων και αποτελεσματικότητας των ενεργειών των διωκτικών Αρχών, φθάνοντας στο επίπεδ του 19,8% το 2015.

Με βάση τα παραπάνω, η KPMG υπολογίζει ότι οι αναλογούντες φόροι από το παράνομο εμπόριο τσιγάρων, το 2015, προσέγγισαν τα 637 εκατ. ευρώ.

Αλλά και στην ΕΕ συνολικά, το παράνομο εμπόριο τσιγάρων συνεχίζει να είναι σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την KPMG, 53 δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα καταναλώθηκαν το 2015 στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας το 9,8% της συνολικής κατανάλωσης, μειωμένο ελαφρά σε σύγκριση με το 10,4% που ήταν το 2014. Η παράνομη αγορά τσιγάρων στοιχίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και στις κυβερνήσεις τους περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένους φόρους.

Τα «illicit whites» τσιγάρα συνεχίζουν να κατακλύζουν την ΕΕ, με παρουσία και στις 28 χώρες-μέλη της. Σύμφωνα με την KPMG, τα «illicit whites» αντιστοιχούν στο 35,4% του συνόλου των παράνομων τσιγάρων το 2015, ή σε 18,8 δισεκατομμύρια τσιγάρα. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση τέτοιων τσιγάρων είναι η Πολωνία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Ισπανία.

Η παράνομη αγορά τσιγάρων συνεχίζει να στερεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ σημαντικά έσοδα, που, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης έχουν τόσο ανάγκη, ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις ενώ, παράλληλα, ευνοεί το οργανωμένο έγκλημα.

Στην Ελλάδα, οι τέσσερις εταιρείες καπνικών προϊόντων, Παπαστράτος, British American Tobacco Hellas, Imperial Tobacco, και Japan Tobacco International, έχουν αναλάβει την κοινή πρωτοβουλία «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ», συντονίζοντας και εντείνοντας τις προσπάθειές τους για τη συμβολή στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων στη χώρα. Κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας, πάντα σε συνεργασία με τις Αρχές, είναι η αξιοποίηση της διεθνούς τεχνογνωσίας των τεσσάρων εταιρειών, προκειμένου να περιοριστεί το πρόβλημα του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

Μεταξύ των δράσεων της «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ», περιλαμβάνονται η παροχή τεχνικής εκπαίδευσης στις διωκτικές Αρχές, η υποστήριξή τους με υλικοτεχνική υποδομή, η παροχή τεχνογνωσίας και πληροφοριών, η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, καθώς και η ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού και τις συνέπειές του.

Σημειώνεται, ότι η KPMG εκπονεί αυτήν τη μελέτη κάθε χρόνο, από το 2006. Από το 2013, η μελέτη εκπονείται για λογαριασμό και των τεσσάρων μεγάλων καπνοβιομηχανιών – British American Tobacco, Imperial Tobacco, JTI και Philip Morris International.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.