Την ανησυχία του για μονομερείς ενέργειες με στόχο τη διατήρηση των συντάξεων, παρά τα συμφωνηθέντα αλλά και γενικότερα για τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας, εξέφρασε, σήμερα, Σάββατο ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή, Φραγκίσκος Κουτεντάκης.
Όπως σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης, η γενικότερη εικόνα για την οικονομία είναι θετική, αλλά με δεδομένο ότι τελειώνει τις επόμενες μέρες ένα πρόγραμμα που διήρκεσε 8 χρόνια, κύριο θέμα η εντύπωση και ανησυχία που υπάρχει για την πορεία της Ελλάδας μετά το πρόγραμμα.
«Oι αγορές θα τιμολογούν το ρίσκο που ακολουθεί η χώρα και αυτό έχει να κάνει με τα μηνύματα που θα στείλει» ξεκαθάρισε. «Το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι απαραίτητο με την αυστηρή δημοσιονομική έννοια του ορού» εξήγησε. Αν αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό είναι περισσότερο θέμα διαδικαστικό, δηλαδή αν γίνει κατόπιν διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς ή όχι ώστε να εγκριθούν ισοδύναμα μέτρα από τη μη περικοπή τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους.
Αυτό που κρατώ, ανέφερε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ότι το ΔΝΤ δηλώνει ότι μέχρι το 2038 δεν υπάρχει θέμα βιωσιμότητας του χρέους, και από εκεί και πέρα υπάρχουν αβεβαιότητες.
Επικεντρώθηκε ακόμα στη διατήρηση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για τα επόμενα χρόνια. «Η αύξηση των εισαγωγών από την ενίσχυση της ανάπτυξης θα πρέπει να καλύπτεται από τις εξαγωγές» διευκρίνισε. Σε υψηλά πολύ επίπεδα το ιδιωτικό χρέος προς το δημόσιο χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.
«Το να βγει η χώρα από το πρόγραμμα με όρους που εξασφαλίζουν για τους πολίτες τους ίδιους πρώτα απ’ όλα ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα οικονομικά του είναι προς το συμφέρον και των ιδίων των πολιτών» ήταν το μήνυμα του επικεφαλής του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους.