«Κούρεμα» αντικειμενικών αξιών ακινήτων: Τι κάνει η αρμόδια Επιτροπή – Πού βρίσκεται η αξιολόγηση των ενστάσεων

κίνητα

Από το «κόσκινο» της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών περνούν οι ενστάσεις που υπέβαλλαν σχεδόν οι μισοί Δήμοι της χώρας για το ύψος των αντικειμενικών αξιών: Εδώ και σχεδόν έναν χρόνο ζήτησαν «ψαλίδισμα» των αντικειμενικών στις περιοχές τους -καθώς έκριναν υπερβολικές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων που υιοθετήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2022- αλλά τα μηνύματα για την πορεία αξιολόγησης των αιτημάτων τους δεν είναι και τόσο… ενθαρρυντικά. Όπως και να έχει οι οριστικές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές από το νέο έτος.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης 

Το τοπίο, λοιπόν, με τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των δήμων θα ξεκαθαρίσει εντός του 2024, ενώ στην περίπτωση που υπάρξουν νέες τιμές ζώνης αυτές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, τα μέχρι τώρα δεδομένα πάντως δεν δίνουν και πολλές πιθανότητες στο να υπάρξουν δραματικές αλλαγές και «κούρεμα» των τιμών.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για τις ενστάσεις

Από το αρχικό «ξεκαθάρισμα» των αιτήσεων που έχουν υποβάλλει 145 Δήμοι προκύπτει ότι εννέα στους δέκα δεν έχουν επισυνάψει τεκμηρίωση του αιτήματος τους και αποδεικτικά στοιχεία προς την αρμόδια επιτροπή τα οποία αποδεικνύουν – όπως ήταν η προϋπόθεση της σχετικής απόφασης – τους ακριβείς λόγους για τους οποίους πρέπει να μειωθούν οι τιμές.

Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενστάσεων, θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν τον επαναπροσδιορισμό των τιμών ζώνης στις περιοχές για τις οποίες η Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών θα διαπιστώσει υπερβολικές αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση για τις αλλαγές στις αξίες των ακινήτων στους δήμους θα λάβει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ενώ οι νέες τιμές που θα καθοριστούν δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ και θα εφαρμοστούν όταν ολοκληρωθεί η επανάληψη της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών που σχεδιάζεται για το 2024.  Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση αλλαγών αυτές θα επηρεάσουν τον ΕΝΦΙΑ και τους φόρους ακινήτων του επόμενου έτους.

Όπως όλα δείχνουν οι όποιες ανατροπές γίνουν θα είναι εξαιρετικά στοχευμένες.

Περιορισμένες οι ανατροπές στις αντικειμενικές

Πάντως, δεν αναμένονται «σαρωτικές» αλλαγές, καθώς σχεδόν δυο χρόνια μετά την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων οι τιμές στην αγορά έχουν κάνει άλμα και η «ψαλίδα» μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών μοιάζει να έχει ανοίξει για τα καλά με συνέπεια μεγάλος αριθμός αιτημάτων να απορριφθεί.  Πλέον σε αρκετές περιοχές της χώρας οι εμπορικές τιμές είναι ακόμα και διπλάσιες της αντικειμενικής αξίας.

Για παράδειγμα, διαμέρισμα 83 τ.μ. του 5ου ορόφου στο Κολωνάκι το οποίο κατασκευάστηκε το 1950 αγοράστηκε φέτος στην τιμή των 800.000 ευρώ ή 9.639 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο όταν η αντικειμενική αξία στη συγκεκριμένη περιοχή ανέρχεται σε 4.250 ευρώ.

Ένα διαμέρισμα 55,30 τετραγωνικά  στο Κουκάκι του 1969 πουλήθηκε 425.000 ευρώ ή 7.685 ευρώ το τετραγωνικό όταν η τιμή ζώνης στην περιοχή ανέρχεται σε 3.450 ευρώ το τετραγωνικό.

Ποιοι Δήμοι υπέβαλαν ενστάσεις

Υπενθυμίζεται πως τον «χορό» των αιτημάτων για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων είχε ανοίξει ο Δήμος Αθηναίων που τεκμηριωμένα ζήτησε τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%, ενώ ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας.

Στην Αττική μόνο, εκτός από τον Δήμο Αθηναίων, αιτήματα για μείωση των τιμών ζώνης έχουν υποβληθεί επίσης από τους Δήμους Γλυφάδας, Καλλιθέας, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ζωγράφου, Αγίου Δημητρίου, Παλλήνης και Μοσχάτου-Ταύρου. Στο Μαρούσι ζητείται η γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές με χρήση αμιγούς κατοικίας, ώστε αυτές να επιστρέψουν στο επίπεδο που βρίσκονταν το 2018.

Ακόμα Κόρινθος, Καλαμάτα, Ρόδος,  Κιλκίς, Πύλος, Σάμος, Κέρκυρα, Πάτρα, Πύργος, Ιθάκη, Κομοτηνή περιλαμβάνονται στη λίστα των δήμων που ζητούν μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Νέο σύστημα θα καθορίζει τις αξίες ακινήτων

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, ανά διετία σχεδιάζεται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων.

Το νέο σύστημα θα συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Exit mobile version