Κορυφώνεται η αγωνία για την ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ

Του Τάσου Δασόπουλου
 
Το να μην εξαιρεθεί σαφώς από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι η καλύτερη δυνατή εξέλιξη που μπορεί να αναμένει η Ελλάδα από την σημερινή συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ένταξη στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από τις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες θα ξεκινήσει ούτως ή άλλως στην αρχές Μαρτίου οπότε και θα ανακοινωθούν όλες του οι λεπτομέρειες.

Πρωταρχικός στόχος για την χώρα μας σήμερα είναι να αποφύγει ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι να υιοθετήσει η ΕΚΤ και τον περιορισμό που θέλει η Γερμανία να μην μετέχουν στο πρόγραμμα οι χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο.

Άλλο ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί είναι να τεθεί ένα όριο πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους μέλλους ώστε να μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα από την Εθνική Κεντρική Τράπεζα.

Εδώ η Ελλάδα χάνει το παιχνίδι όπου και αν τοποθετηθεί ο πήχης δεδομένου ότι ακόμη οι τίτλοι του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται στην κατηγορία «σκουπίδια».

Ήδη η Γερμανία έχει περιορίσει το βεληνεκές του νέου προγράμματος από την απεριόριστη παρέμβαση που ήθελε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στα 600 δις ευρώ με ανώτατο μέσο μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων τα 50 δις ευρώ.

Χθες , λίγο πριν την συνεδρίαση της ΕΚΤ η Γερμανίδα Καγκελάριος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν δεν θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση της χαλάρωσης των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη όμως και με αυτά τα δεδομένα η εφαρμογή του για την Ελλάδα θα είχε τεράστια οφέλη αφού θα μπορούσε να μετατρέψει σε ενδοκυβερνητικό χρέος περίπου 17,4 δις ευρώ απελευθερώνοντας ισόποση ρευστότητα για την πραγματική οικονομία σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή.

¨Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα σταθεροποίησης δηλαδή σε μνημόνιο. Χωρίς κάποιο πρόγραμμα η ποσοτική χαλάρωση για την Ελλάδα απλώς παύει να υπάρχει…

Στο μεταξύ, κατά την χθεσινή προκαταρκτική συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ εγκρίθηκε το αίτημα που υπέβαλλε η Τράπεζα της Ελλάδας για ένταξη και των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας.

Το πρώτο αίτημα αφορούσε την παροχή ρευστότητας συνολικού ύψους περίπου 10 δις ευρώ και – όπως εξήγησε στους συναδέλφους του ο κ. Στουρνάρας – αποτελεί αμυντική κίνηση έναντι ενδεχόμενων μελλοντικών κινδύνων.

Ο πιο βασικός από τους κινδύνους αυτούς είναι να αναλάβει μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία θα αθετήσει υποχρεώσεις που απορρέουν από τις δανειακές συμβάσεις και δεν θα εφαρμόσει το μνημόνιο.

Σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση όμως η προσφυγή σε έκτακτη ρευστότητα θα προσπαθήσει να καλύψει τις σταθερά αυξανόμενες εκροές καταθέσεων που έχουν φτάσει τα 7 δις ευρώ από τις αρχές του μήνα.

 

Exit mobile version