Κορονοϊός: Ποια προβλήματα έχουν προκύψει με τους ΚΑΔ – Αναλυτικά παραδείγματα

Πολλές επιχειρήσεις έχουν κύριο Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δεν εμπίπτει στις ρυθμίσεις, αλλά οι δευτερεύουσες δραστηριότητές τους, τους ανάγκασαν να κλείσουν. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει και το αντίθετο. Με απλά λόγια, όταν ο κύριος ΚΑΔ μιας επιχείρησης δεν εμπίπτει σε αυτές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ακόμη κι αν έχει κλείσει ή έχει μειώσει δραματικά τον τζίρο της, δεν μπορεί να λάβει στήριξη.
Η ΠΝΠ που εκδόθηκε, αναγνωρίζει μόνο την πρώτη δραστηριότητα και έτσι «πετάει» εκτός των ρυθμίσεων στήριξης αρκετές επιχειρήσεις.Μαζί με την επιχείρηση εκτός των μέτρων στήριξης μένουν και οι εργαζόμενοι που δεν δουλεύουν.

Παραδείγματα: Τα προβλήματα με τους ΚΑΔ

Πρώτο παράδειγμα:
Κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας πουλά τυρόπιτες και σνακ αλλά έχει αναπτύξει και δευτερεύουσες δραστηριότητες για καφέ, ποτό και τραπεζοκαθίσματα.Επειδή λειτουργεί ως καφέ μπαρ έκλεισε αλλά δεν είναι η βασική δραστηριότητα και έτσι μένει εκτός ΚΑΔ.


-Δεύτερο παράδειγμα
Κατάστημα εστίασης με δύο ΚΑΔ. Ο ένας είναι για delivery/take away και άλλος για τραπεζοκαθίσματα. Κύριος ΚΑΔ είναι το delivery αλλά δεν μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων γιατί η βασική δραστηριότητα παραμένει εκτός ΚΑΔ.

-Τρίτο παράδειγμα
Μια επιχείρηση που έχει ΚΑΔ λιανικής και ΚΑΔ χονδρικής.Το μαγαζί κλείνει ή τουλάχιστον υπολειτουργεί.Εφόσον η κύρια ΚΑΔ είναι χονδρική δεν υπάρχει δικαίωμα επιδότησης και ένταξης στις ευνοϊκές ρυθμίσεις.

-Τέταρτο παράδειγμα
Εταιρεία με φούρνους έχει ένα κεντρικό κατάστημα που λειτουργεί ως φούρνος και ακόμη δύο που λειτουργούν ως καφετέριες. Η κύρια ΚΑΔ είναι ο φούρνος. Η εταιρεία δεν δικαιούται τη στήριξη για τα άλλα δυο καταστήματα που είναι αναγκαστικά κλειστά.

Exit mobile version