«Ανάσα» στους δανειολήπτες – νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις – που «νοσούν» από τον κορονοϊό καλούνται να δώσουν οι τράπεζες. Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, τα αρμόδια τμήματα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εργάζονται πυρετωδώς αυτές τις ημέρες, προκειμένου να είναι σε θέση να δεχθούν τα αιτήματα όσων πλήττονται από την πανδημία και τίθενται σταδιακά υπό την «ομπρέλα» της κυβέρνησης, έχοντας εξοπλίσει τη… φαρέτρα τους με λύσεις, οι οποίες θα έχουν ως βάση τους το πάγωμα (freeze).
Οι επιχειρήσεις
«Η αρχή θα γίνει από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η επίμαχη λίστα εμπλουτίζεται διαρκώς, οι όποιες αποφάσεις θα καλύπτουν ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες, εξετάζοντας, βέβαια, τις επιπτώσεις του ιού στη ρευστότητα, αλλά και στο διαθέσιμο εισόδημα του καθενός», σημειώνει στην εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου στέλεχος μεγάλης συστημικής τράπεζας και προσθέτει: «Για τις μεν επιχειρήσεις οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να αναστείλουν έως τέλη Σεπτεμβρίου την υποχρέωση καταβολής των δόσεων κεφαλαίου (χρεολύσια).
Τα φυσικά πρόσωπα
Για τα δε φυσικά πρόσωπα (εργαζομένους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) θα ισχύσει η τρίμηνη παύση πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι οι επίμαχες αιτήσεις να τίθενται προς αξιολόγηση εντός ενός εύλογου διαστήματος, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να λάβουν άμεσα τις όποιες διευκολύνσεις συμφωνηθούν». Όσον αφορά στον ορίζοντα των διευθετήσεων, το ίδιο στέλεχος απαντά: «Εάν χρειαστεί να δώσουμε παράταση, προφανώς και θα το πράξουμε. Όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι. Πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, όπως πολλάκις έχουν αναφέρει κυβερνητικά στελέχη, την οποία εξετάζουμε ανά τακτά διαστήματα».
Οι servicers
Επικοινωνία με τους δανειολήπτες, με πρώτο και άμεσο στόχο να καταγραφούν τα πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έχουν ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες και οι εταιρείες, που έχουν αναλάβει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών. Όπως εξηγεί στέλεχος μίας εξ αυτών στην εφημερίδα του Ελεύθερου Τύπου, οι λύσεις που προτείνουν είναι οι εξής: Για τους δανειολήπτες, που τεκμηριωμένα δοκιμάζονται από την αιφνίδια μεταβολή στην οικονομική δραστηριότητα, προτείνονται η δυνατότητα μείωσης ή αναστολής καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες. Ειδικά για όσους πιστούχους δικαιούνται την κρατική ενίσχυση των 800 ευρώ, προχωρούν άμεσα στην αναστολή καταβολής των δόσεων για τρεις μήνες.«Οι παραπάνω πρωτοβουλίες αφορούν σε ενήμερους δανειολήπτες, ενώ κάθε εταιρεία θα εξειδικεύσει περαιτέρω την πολιτική εφαρμογής των ανωτέρω, ανάλογα με τις δυνατότητές της και τα δεδομένα κάθε πιστούχου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Στις σημερινές συνθήκες, η αποφυγή καταβολής υποχρεώσεων από εκείνους που δεν πλήττονται από την πανδημική κρίση περιορίζει αντικειμενικά τις δυνατότητες στήριξης εκείνων που έχουν πραγματική ανάγκη». Υπενθυμίζεται πως, με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το δ’ τρίμηνο του 2019, οι servicers διαχειρίζονται δάνεια, συνολικού ύψους 23,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 6,4 δισ. ευρώ είναι επιχειρήσεων, 3,3 δισ. ευρώ ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων και 13,9 δισ. ευρώ ιδιωτών (11,5 δισ. ευρώ καταναλωτικά και τα υπόλοιπα στεγαστικά).