Σε απόγνωση βρίσκονται πολλές επιχειρήσεις της χώρας που διαπιστώνουν ότι δεν εντάσσονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης της κυβέρνησης λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι πληρούν τις προϋποθέσεις καθώς έχουν αναστείλει την παραγωγική τους λειτουργία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η λύση της χρήσης των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας φαίνεται ότι παρουσιάζει πολλά προβλήματα, προκαλώντας σειρά παραπόνων από επαγγελματικούς φορείς που συνοδεύονται από αιτήματα για άμεση ένταξη στα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την περίοδο Μαρτίου – Απριλίου. Ακόμα και η χθεσινή συμπληρωματική λίστα με την ένταξη ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας (υπό προϋποθέσεις) είναι ελλιπής, ενώ κενά καταγράφονται και στους κύριους ΚΑΔ όπου πολλές επιχειρήσεις μένουν εκτός.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα επιχείρησης κουλουροποιίας στη Θεσσαλονίκη, η οποία τροφοδοτεί με τα προϊόντα της καφετέριες και φούρνους και έχει τον ίδιο ΚΑΔ με τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων. Η μικρή επιχείρηση αναγκάστηκε να αναστείλει τις δραστηριότητές της και εφόσον (καθώς είναι κλειστές οι καφετέριες) δεν ενταχθεί στα μέτρα στήριξης θα μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, καθώς ο τζίρος της είναι μηδενικός.
Από την άλλη πλευρά, πολλές επιχειρήσεις έχουν εντονότερη δραστηριότητα στους δευτερεύοντες ΚΑΔ, διατηρώντας ωστόσο τους κύριους ΚΑΔ παρά το γεγονός ότι σε αυτούς έχουν μηδενικό τζίρο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα γενικευμένο μπάχαλο σε μία κρίσιμη περίοδο κατά την οποία επιχειρήσεις και εργαζόμενοι χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο συνιστά υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα που θα ενταχθεί σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα περίπου 900.000 επιχειρήσεις. Ωστόσο, το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν την ομπρέλα του κράτους, είναι να καταφέρουν να λάβουν την έκτακτη αποζημίωση των μηνών Μαρτίου και Απριλίου οι εργαζόμενοί τους και να ανασταλούν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις.