Quantcast
Κορκίδης: Τα θετικά και τα αρνητικά της "μίνι εξόδου" στις αγορές - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Τα θετικά και τα αρνητικά της “μίνι εξόδου” στις αγορές

δημοσιεύτηκε:

«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο ότι πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία είναι η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών», αναφέρει ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης στον σχολιασμό του για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης, η Ελλάδα με την χθεσινή έξοδο προσπαθεί να πείσει τις αγορές ότι ξεπερνά τον χρηματοδοτικό αποκλεισμό της χώρας που διατηρείται εξαιτίας των κεφαλαιακών περιορισμών, του προβληματικού τραπεζικού συστήματος και του ελλειμματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, τα θετικά και αρνητικά της «μίνι εξόδου» συνοψίζονται στα εξής σημεία:

* Η απόδοσή του 5ετους ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 3,6% και το ελληνικό δημόσιο θα αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ. Το τοκομερίδιο του ομολόγου (κουπόνι) διαμορφώθηκε στο 3,4%. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το δημοπρατούμενο ποσό.

* Η έκδοση του 5ετούς ομολόγου επηρέασε θετικά όλους τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί κάτω από το 4%. Το συγκεκριμένο ομόλογο διαπραγματευόταν στο 3,98%, από 4,04%. Την αμέσως καλύτερη επίδοση ο συγκεκριμένος τίτλος την είχε καταγράψει στις αρχές του Αυγούστου 2018, όταν η απόδοση του είχε υποχωρήσει στο 3,94%.

* Το ομόλογο που θα λήγει τον Απρίλιο του 2024 θα προσφέρει αφορολόγητες αποδόσεις για τους Έλληνες αποταμιευτές και οι Τράπεζες το θέλουν για να το συνδυάσουν με νέα ελκυστικά τραπεζικά προϊόντα που θα προσελκύσουν καταθέσεις.

* Ένα χρόνο μετά την τελευταία έκδοση, η χώρα βγήκε ξανά στις αγορές με κόστος δανεισμού πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που ολοκλήρωσαν προγράμματα στήριξης, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Επιβαρύνθηκε με υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με αυτά που καταγράφουν ομόλογα ίδιας λήξης άλλων χωρών, για την άντληση μικρότερου ποσού, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που άντλησαν πολλαπλάσια ποσά.

* Η έξοδος στις αγορές με ένα 5ετές και όχι 10ετές ομόλογο όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση δεν κατάφερε, παρά τις διεργασίες, να αποσπάσει την πολυπόθητη αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας από την Standard & Poors.

* Με την κίνηση αυτή το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντλήσει το ποσό για να αντικαταστήσει το αντίστοιχο ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, προσφέροντας υψηλές προμήθειες στους ξένους χρηματοπιστωτικούς οίκους για τον συντονισμό της έκδοσης.

Τέλος, αναφέρει ότι τα αποτελέσματα της εξόδου, ενδεχομένως να φανούν αύριο στις αποφάσεις του Euroworking Group.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.