Quantcast
Κορκίδης: Τα νέα μέτρα της αξιολόγησης δεν λύνουν τα προβλήματα της αγοράς - enikonomia.gr
share

Κορκίδης: Τα νέα μέτρα της αξιολόγησης δεν λύνουν τα προβλήματα της αγοράς

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης σχετικά με τα νέα μέτρα της αξιολόγησης δήλωσε:

“Επανειλλημένως έχουμε τονίσει τη δυσκολία ανταπόκρισης των μικρομεσαίων στις αυξανόμενες οικονομικές επιβαρύνσεις, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο  νέων λουκέτων επιχειρήσεων και παραίτησης της μεσαίας τάξης εξαιτίας της υπερβολικής φορολόγησης. Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύαμε ότι μετά την εξάντληση της φοροδοτικής μας ικανότητας, θα είχε εξαντληθεί και κάθε δυνατότητα “εφεύρεσης” νέων φόρων, αλλά δυστυχώς αυτός ο λογαριασμός δεν φαίνεται να έχει τέλος. Είναι προφανές ότι τα ακριβά μέτρα των 5,4 δις ευρώ της αξιολόγησης, εκ των οποίων το 1,8 δις από συντάξεις και τα 3,6 δις ευρώ από άμεσους και έμμεσους φόρους, που θα λείψουν από το τζίρο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ακόμα και αν η συμφωνία κλείσει στο 3% του ΑΕΠ και δεν επικρατήσει η άποψη του ΔΝΤ για 4,5% του ΑΕΠ τότε η αναζήτησή των 1,8 δις ευρώ θα προέλθει από έμμεσους φόρους με στόχο τον ΕΦΚ στα καύσιμα, το ειδικό τέλος στη κινητή τηλεφωνία, τη συνδρομητική τηλεόραση, τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα τυχερά παιχνίδια, τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ ενώ δεν αποκλείεται να επιβληθεί και “φόρος Τόμπιν” στις τραπεζικές συναλλαγές όπως αρχικά είχε προταθεί. Η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα επιβαρύνει για άλλη μια φορά τις επιχειρήσεις και τις μεταφορές εμπορευμάτων, περίπου 350 εκ. ευρώ, αφού τα περισσότερα επαγγελματικά αυτοκίνητα είναι diesel. Τις φορολογικές επιβαρύνσεις από τα εισοδήματα του 2016, καθώς και τους έμμεσους φόρους θα κληθεί να πληρώσει ποικιλοτρόπως για άλλη μια φορά η κατ’ ευφημισμό ελληνική μεσαία τάξη. Στην αβεβαιότητα, τη φορολογική αφαίμαξη και τη ταλαιπωρία όλων μας από τα νέα μέτρα, δυστυχώς έπεται συνέχεια και μετά τη συμφωνία της αξιολόγησης. Αυτή δυστυχώς είναι η πικρή αλήθεια. Η αξιολόγηση πλησιάζει, αλλά τα προβλήματα της αγοράς δεν απομακρύνονται. Καλό μήνα!”

Η ΕΣΕΕ ανησυχεί έντονα για το γεγονός ότι η συμφωνία της αξιολόγησης συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, παρότι η κυβέρνηση, λέγεται ότι έδωσε «γή και ύδωρ» σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Οι 5 βασικές ενστάσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ, που εμποδίζουν μέχρι σήμερα τουλάχιστον, τη τελική συμφωνία της αξιολόγησης εμφανίζονται να είναι οι εξής:

Απαίτηση για μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000€, σε όσους έχουν ακόμα αφορολόγητο και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Βέτο στην πρόταση για προσωρινή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές.

Άρνηση στο νομοσχέδιο για επαναπατρισμό κεφαλαίων Ελλήνων στις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Ασφυκτική πίεση για πώληση όλων των “κόκκινων” δανείων χωρίς μεταβατική περίοδο και περιορισμούς σε ξένα funds.

Απόλυτος έλεγχος του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από τους δανειστές.

Οι παραπάνω νέες απαιτήσεις, απέτρεψαν να υπάρξει μια κατ’ αρχήν τεχνική συμφωνία “staff-level agreement” με τους εκπροσώπους των δανειστών ώστε το αργότερο ως τις 31 Μαρτίου να φέρει η Κυβέρνηση στη Βουλή το βαρύ πακέτο μέτρων με την ελπίδα ότι έτσι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει ο κύκλος της συζήτησης για ελάφρυνση του χρέους. Η συνέχεια των διαβουλεύσεων βρίσκεται πλέον στις τεχνικές ομάδες, ώστε μέχρι τις 4 Απριλίου που θα επιστρέψουν τα ανώτερα κλιμάκια των δανειστών να έχουν βρεθούν μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ύψους 600 εκατ. ετησίως ή 1,3 δις ευρώ τη διετία, κάτω μάλιστα από τις πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες τους αμέσως επόμενους μήνες. Επιπλέον η εκταμίευση της δόσης που θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για τις δαπάνες της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Ο λογαριασμός της αξιολόγησης, μπορεί να έκλεισε πριν το καθολικό Πάσχα, η ίδια όμως η αξιολόγηση παραμένει ανοικτή πριν το Ορθόδοξο Πάσχα. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε μέτρα 5,5 δις ευρώ που οδηγούν σε ένα τρίτο βαρύ γύρο λιτότητας μετά το 2010 και θα επιβαρύνουν για άλλη μία φορά τη μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά και τη μεσαία τάξη με αυξήσεις φόρου εισοδήματος, μείωση αφορολόγητου ορίου και περικοπή επικουρικών συντάξεων.

Οι εξελίξεις αναμένεται να διαμορφωθούν στις αρχές Απριλίου και πολύ πριν το Eurogroup της 22/4, αφού οι εκκρεμότητες στο Ασφαλιστικό φαίνεται να έχουν διευθετηθεί, από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δέχθηκε σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν με μειώσεις 29% σε 280.000 δικαιούχους, ενώ θα καταβάλλονται πλέον ανά τρίμηνο. Το κυριότερο όμως μέτρο το οποίο θα επηρεάσει οριζόντια το εισόδημα των νυν αλλά και μελλοντικών συνταξιούχων είναι η μείωση της εθνικής σύνταξης στο επίπεδο των 350 ευρώ και πολύ χαμηλότερα για όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης από τα 360 ευρώ, που ήταν σύμφωνα με τον νόμο Κουτρουμάνη και τα 384 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο Κατρούγκαλου. Στο Φορολογικό το ΔΝΤ απαιτεί μείωση του αφορολογήτου ορίου με το επιχείρημα ότι στην Πορτογαλία είναι 4.500 ευρώ και στη Γερμανία το αφορολόγητο είναι 8.354 ευρώ. Η κυβέρνηση προσπάθησε να αποκρούσει την υποχώρηση του έμμεσου αφορολογήτου σε 7.000 ευρώ από 9.545 ευρώ που είναι σήμερα, αποδεχόμενη τη μείωσή στα 9.050 ευρώ μεταφέροντας το βάρος στα μεσαία εισοδήματα. Οι αυξήσεις φόρων θα αφορούν τα τυχερά παιχνίδια, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε όλα τα καύσιμα, το ειδικό τέλος στη κινητή τηλεφωνία και τους συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 22,5% στο 30% για εισοδήματα από 20.001 ως 25.000 ευρώ και νέα βάρη σε ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, καθώς και σε μισθωτούς με μηνιαίες αποδοχές άνω των 1.500 ευρώ.

Αναφορικά με το “υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων”, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δεχθεί τον έμμεσο μεν, αλλά ουσιαστικό δε, έλεγχο του κουαρτέτου σε όλες τις βασικές αποφάσεις. Πάνω από το διοικητικό συμβούλιο που θα εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησης, θα υπάρχει ένα πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο, με πρόεδρο από την πλευρά των δανειστών, στο οποίο δύο στελέχη του κουαρτέτου θα μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση. Επιπλέον, μετά την εκταμίευση της παρούσας δόσης των περίπου 5,5 δισ. ευρώ, κάθε επόμενη δόση θα εκταμιεύεται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα έχουν εκπληρωθεί οι στόχοι των πωλήσεων του νέου υπερταμείου. Ετσι οι δανειστές αποκτούν τη δυνατότητα ελέγχου στις εξελίξεις, καθώς από τη μια πλευρά θα ελέγχουν το χρονοδιάγραμμα και την επιλογή των περιουσιακών στοιχείων που θα πωλούνται και από την άλλη θα μπλοκάρουν τις επόμενες δόσεις αν οι στόχοι δεν τηρούνται. Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, δεν γνωρίζουμε σίγουρα εάν οι δανειστές θα δεχθούν τις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών, την επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλάγές και τις εκπτώσεις φόρου ως κίνητρο για τον επαναπατρισμό αδήλωτων καταθέσεων Ελλήνων που βρίσκονται στις ξένες τράπεζες. Είναι βέβαιο  όμως ότι απαιτούν εδώ και τώρα τη πώληση όλων των “κόκκινων” δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds, χωρίς καμμία εξαίρεση και μεταβατική περίοδο, για να αποτραπεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών ή ακόμα και κούρεμα καταθέσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.