Κόντρα Κυρανάκη – συμβολαιογράφων για τη ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων

ακίνητα

Κόντρα έχει ξεσπάει μεταξύ του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστα Κυρανάκη και των συμβολαιογράφων αναφορικά με την ψηφιακή μεταρρύθμιση στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα για τους συμβολαιογράφους, ξεκαθάρισε σήμερα ο  κ. Κυρανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Στην συνέχεια ρωτήθηκε γιατί θα απέχουν οι συμβολαιογράφοι την Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου από τα καθήκοντα τους. «Προσπαθούμε και εμείς να καταλάβουμε. Πάντως το Συνδικαλιστικό τους Όργανο στη Γενική Συνέλευση δεν είπε ούτε γι’ αυτά που έχουμε συμφωνήσει αλλά ούτε και γι’ αυτά που έχουμε προτείνει. Τρομοκρατεί τον κόσμο και λέει ότι: εάν έχει τους κωδικούς του taxisnet ο  λογιστής σου, τότε θα μπορεί να σου πουλάει το σπίτι με ένα κλικ», είπε.

«Τα μόνα που ισχύουν είναι αυτά που ανακοίνωσα χθες γραπτώς.  Με τα σημερινά ψηφιακά εργαλεία που έχουν ήδη στα γραφεία τους και χρησιμοποιούν ήδη για να παράξουν ένα συμβόλαιο αντί να πατούν το κουμπί εκτύπωσης και να στέλνουν τον αγοραστή στο Κτηματολόγιο θα πατούν ένα κουμπί που θα λέει: σύνδεση με το gov.gr και τελειώνει η ιστορία», συμπλήρωσε. Υπενθυμίζεται πως ο κ.Κυρανάκης έκανε χθες μια ανάρτηση στο facebook για το θέμα αυτό.

Επίσης  μίλησε για το αντίγραφο συμβολαίου. «Οι συμβολαιογράφοι χρεώνουν τώρα το αντίγραφο συμβολαίου 5 ευρώ τη σελίδα, όταν μια κρατική υπηρεσία το  ζητάει. Εμείς τους το έχουμε θέσει. Είναι αυτό το πρόβλημα; Μας λέει και ο κ. Ρούσκας ο πρόεδρός τους και το διοικητικό συμβούλιο ότι: όχι δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Δεν αποτελεί σημαντικό έσοδο για εμάς, αφού μας το λένε αυτό δημόσια και ιδιωτικά».

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους συμβολαιογράφους για το θέμα αυτό.  «Έχουμε συναντηθεί 5 φορές με τους συμβολαιογράφους. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε πίσω. Οι πολίτες το θέλουν. Οι πολίτες θέλουν να σταματήσει ο Γολγοθάς της ταλαιπωρίας για τα ακίνητα. Δεν φταίνε οι συμβολαιογράφοι σε αυτό, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Έχουν δίκαιο για τις παθογένειες του Κτηματολογίου, αλλά θέλουμε να είναι μέρος λύσης. Και αυτές τις  αλλαγές που κάνουμε στο Κτηματολόγιο, είναι για να μειωθεί η ταλαιπωρία, για να μειωθούν τα λάθη, για να μειωθεί η γραφειοκρατία, για να μειωθούν τα πιστοποιητικά….  μέρος αυτής της λύσης θα πρέπει να είναι και οι συμβολαιογράφοι», απάντησε.

Για τα συμβόλαια

Στην συνέχεια μίλησε για τα κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία. «Κάθε ημέρα κτηματολόγια και υποθηκοφυλακεία λαμβάνουν σε όλη τη χώρα 30 με 40 τόμους συμβόλαια. Εάν ήταν σε αυτό το χώρο το αντίστοιχο υποθηκοφυλακείο σε μια εβδομάδα θα είχε γεμίσει με χαρτιά συμβολαίων. Κάπου να τραβήξουμε μια γραμμή. Κατά τη γνώμη μου αρκετά έχουμε αργήσει. Το 2024… πρώτη Ιανουαρίου, ξεκινά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτου. Εμείς εγγυόμαστε ότι με το νέο σύστημα θα εξυπηρετείται ο πολίτης και θα παίρνει μεταγραφή μέσα σε 1 ημέρα. Αυτό θα ισχύει για όποιον υποβάλει ψηφιακά. Για όποιον υποβάλει ψηφιακά και δεν θα πηγαίνει να στήνεται στην ουρά», είπε. «Άρα εμείς θα απελευθερώσουμε κόσμο από τα ταμεία,  από διάφορες άλλες διαδικασίες που θα αφορούν το χαρτί. Θα βάλουμε κόσμο στις καταχωρίσεις. Έχουμε μια δεξαμενή με 1000 δικηγόρους που θα κάνουν νομικό έλεγχο από ψηφιακή πλατφόρμα και εάν οι συμβολαιογράφοι θα στέλνουν το αρχείο του συμβολαίου τους και αυτοί ψηφιακά, τελειώσαμε. Άρα εμείς δεν θέλουμε άλλο χαρτί»,  σημείωσε.

«Στο Κτηματολόγιο που χειριζόμαστε εμείς, δεν θα σας ζητείται χαρτί. Το νομοσχέδιο προβλέπει και κάποια πράγματα που δεν χρειάζονται:

Τρία σημαντικά βήματα που έπαιρναν πάρα πολλούς μήνες επιτέλους καταργούνται»,  είπε μεταξύ άλλων .

Και εξήγησε και τον λόγο για τον οποίο τα  πολλά συμβόλαια γυρίζουν πίσω από  το κτηματογραφικό διάγραμμα. «Υπάρχει αναντιστοιχία πολλές φορές μεταξύ της βάσης δεδομένων του Κτηματολογίου και όσων δηλώνει ο πολίτης στον συμβαιoλαιογράφο ή τις βεβαιώσεις του μηχανικού.

Άρα εμείς λοιπόν  έχουμε φτιάξει ένα σύστημα το οποίο εάν έχουμε σε ψηφιακή μορφή  αναγνώσιμη από τον συμβολαιογράφο το αντίγραφο του συμβολαίου, τότε  θα μπορούμε να κάνουμε εκείνη την ώρα τον έλεγχο και να είναι όλα εύκολα. Τώρα γίνεται με το  μάτι και το χέρι … παίρνει χρόνο», σημείωσε.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Τι απαντούν οι συμβολαιογράφοι

Ανακοίνωση  με αφορμή τα όσα δήλωσε ο κ. Κυρανάκης για την αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους εξέδωσαν οι ίδιοι.  «Ας ακουστεί και η δική μας άποψη!», σημειώνουν οι συμβολαιογράφοι.

«Ο κ. Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σχετική ανακοίνωσή του, παρουσίασε τη δική του εκδοχή για την απόφασή μας για αποχή. Στην ανακοίνωσή του απαριθμεί τί μας ζητά ως ψηφιακή μεταρρύθμιση και τί δεν μας ζητά, καταλήγοντας στην προτροπή του προς εμάς να πούμε συγκεκριμένα και με διαφάνεια, σε τί ακριβώς διαφωνούμε. Οι Συμβολαιογράφοι ενημερώνουμε ότι όσα μας ζητά ο κ. Υφυπουργός ως δήθεν ψηφιακή μεταρρύθμιση, ήδη στον μεγαλύτερο βαθμό γίνονται, και για όσα δε ακόμα απομένουν να γίνουν, έχουμε από καιρό συμφωνήσει να πραγματοποιηθούν. Για όσα δε – όπως αναφέρει σχετικά ο κ. Υφυπουργός στην σχετική ανακοίνωσή του – δεν μας ζητά, ενημερώνουμε, επίσης, ότι αυτά δεν προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και το ελληνικό δικαιϊκό σύστημα ούτε καν στην Ευρωπαϊκή συμβολαιογραφία και συνεπώς δεν  θα μπορούσε να μας τα ζητήσει ακόμα κι αν ήθελε.

Οι Συμβολαιογράφοι αποφασίσαμε να απέχουμε γιατί ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει, πριν τρεις μέρες δημοσιεύτηκε προκήρυξη ηλεκτρονικού διεθνούς διαγωνισμού, που
χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ως κύριο του έργου του ,το ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, το οποίο εποπτεύεται από το ανωτέρω Υπουργείο, κάτι που ανατρέπει όλα όσα είχαμε συμφωνήσει. Και τούτο διότι το φυσικό αντικείμενο του έργου της προκήρυξης προβλέπει αυτά που δήθεν ο κ. Υφυπουργός δεν μας ζητά και που κατά τα λοιπά δεν προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία ούτε καν έχουν εφαρμογή σε καμία Ευρωπαϊκή χώρα.

Ενώ το αντικείμενο της σχετικής προκήρυξης αφορά εμάς ως χρήστες ουδόλως ενημερωθήκαμε για αυτήν. Ομοίως ουδέποτε ενημερώθηκε το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Αυτονόητο είναι ότι υποχρεούμαστε να ζήσουμε την ψηφιακή εποχή. Είμαστε οι πρώτοι που ψηφιοποιήσαμε με δικές μας δαπάνες συμβολαιογραφικές υπηρεσίες. Στην Ε.Ε. όπου υφίσταται ή συζητείται ψηφιοποίηση των συμβολαιογραφικών εγγράφων αυτή γίνεται από τον συντάκτη του εγγράφου συμβολαιογράφο όπως και η ηλεκτρονική φύλαξη του ψηφιακού συμβολαιογραφικού εγγράφου.

Ζητούμε τη μεταρρύθμιση των όρων της προκήρυξης που περιγράφει σύνταξη ηλεκτρονικών συμβολαίων, μέσω πλατφόρμας ξένης προς τον συμβολαιογράφο, σε προεπιλεγμένες φόρμες και κουτάκια, υπενθυμίζοντας για ακόμα μια φορά ότι το κάθε συμβόλαιο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και καλύπτει ξεχωριστές ανάγκες. Ζητούμε την εφαρμογή όσων από κοινού συμφωνήσαμε. Άλλωστε όλα αυτά θα τα εφαρμόσουμε – όπως λέει και ο κ. Υφυπουργός – μόνον εμείς».

Exit mobile version