Ο Βίκτορ Κονστάντσιο, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνει ότι τα νότια κράτη της ευρωζώνης έχουν εφαρμόσει αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και έχουν μειώσει τον κίνδυνο στα χρηματοοικονομικά συστήματα τους, έτσι ώστε το μπλοκ είναι σε θέση να επιταχύνει την τραπεζική ένωση.
Ωστόσο εκφράζει ανησυχίες, ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον επόμενο μήνα θα έχει απογοητευτική πρόοδο για το θέμα.
«Οι χώρες της περιφέρειας έχουν κάνει μεγάλες προσαρμογές, έχουν φύγει από τα μεγάλα ελλείμματα και του προϋπολογισμού και του εμπορικού ισοζυγίου, για να συμμορφωθούν με τους κανόνες της ΕΕ».
Ο κ. Κονστάντσιο, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τον οποίο θα διαδεχθεί ο Ισπανός Υπουργός Οικονομικών Luis de Guindos, κατηγόρησε την υπερβολική λιτότητα για το δεύτερο κύμα της ύφεσης, το 2012 και το 2013.
«Το πρόγραμμα προσαρμογής [για την Ελλάδα] ήταν πράγματι πολύ σκληρό. Και… δεν προέβλεψε τη συνολική κατάρρευση της ελπίδας και των προσδοκιών», σημείωσε. «Την ίδια ώρα, όλες οι χώρες της ευρωζώνης μείωναν τα ελλείμματα. Αυτή είναι η αιτία για τη διπλή βουτιά που είχαμε το 2012, 2013, η οποία δεν έπρεπε να γίνει».