Κομισόν: Κινητοποιεί πακέτο πόρων 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα έως το 2020

Το σχέδιο για την κινητοποίηση και μεταφορά στην Ελλάδα του μεγαλύτερου πακέτου πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό – πάνω από 35 δισ. ευρώ για την επόμενη 5ετία έως το 2020 – για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τους πόρους αυτούς, πάνω από 20 δισ. ευρώ είναι τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα θα προέλθουν από νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), γνωστό και ως πακέτο Γιούνκερ.

Με τους πόρους αυτούς επιδιώκεται να αντισταθμισθούν οι υφεσιακές επιπτώσεις από τη δημοσιονομική προσαρμογή που προβλέπει η κατ’ αρχήν συμφωνία της 13ης Ιουλίου για το νέο 3ετές πρόγραμμα της οικονομίας της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι όροι που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τη βελτίωση της άμεσης ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, με την πρόωρη εκταμίευση του τελευταίου 5% των πληρωμών της ΕΕ για το ΕΣΠΑ 2007 -2013, που κρατούνται έως το κλείσιμο των προγραμμάτων καθώς και την εφαρμογή 100% ποσοστού συγχρηματοδότησης για την περίοδο 2007-2013. Αυτό θα μεταφραστεί σε άμεση πρόσθετη ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ και εξοικονόμηση περίπου 2 δις. ευρώ για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης να αυξηθεί το επίπεδο της αρχικής προχρηματοδότησης (προκαταβολές) για τα προγράμματα της περιόδου 2014-2020 κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Με την πρόσθετη αυτή προχρηματοδότηση μπορεί να διατεθεί πρόσθετο ποσό 1 δισ. ευρώ.

Γιούνκερ: Στόχος η σημαντική οικονομική ανάκαμψη

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει περισσότερη διεθνή χρηματοδότηση από όση έλαβε ολόκληρη η Ευρώπη από το Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε συνέχεια της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι διατεθειμένη να ενισχύσει περαιτέρω αυτή την προσπάθεια , ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει σημαντική οικονομική ανάκαμψη και να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις για να καρποφορήσουν οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις: αυτά τα 35 δισ. ευρώ μπορούν να συμβάλουν στο να καταστεί η Ελλάδα ελκυστικός προορισμός για τις επενδύσεις, και να δώσουν ελπίδα ιδίως στη νεότερη γενιά. Μετά από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, χρειάζεται τώρα να ατενίσουμε το μέλλον. Αυτό το νέο ξεκίνημα για την απασχόληση και την ανάπτυξη αποτελεί τη συμβολή της Επιτροπής. Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ώστε σύντομα να μπορέσουμε να αποδεσμεύσουμε τα χρήματα».

 

Ντομπρόβσκις: Στήριξη της ελληνικής οικονομίας


Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει άνω των 35 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για να στηρίξει την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Μπορεί να παράσχει την ιδιαιτέρως αναγκαία για την Ελλάδα στήριξη, ώστε να συμβάλει στην ανόρθωση της οικονομίας της σε μια περίοδο δραματικής κάμψης των επενδύσεων. Η στήριξη αυτή από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να διασφαλίσει ανάκαμψη διαρκείας. Πρέπει να συνοδεύεται από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας».

Κρέτσου: Απόλυτα αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις


Η Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, δήλωσε: «Οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της ζώνης του ευρώ είναι απολύτως αναγκαίες για την ανάπτυξη και την απασχόληση, αλλά πρέπει να συνοδεύονται από φιλόδοξες επενδύσεις. Τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία μπορούν να διοχετεύσουν άνω των 20 δισ. ευρώ σε επιτόπιες επενδύσεις την περίοδο 2014-2020, προς όφελος της Ελλάδας και του ελληνικού λαού».

Exit mobile version