Κομισιόν: Χαλάρωσε τις οδηγίες για τη μείωση δημοσιονομικών ελλειμμάτων

Πιο ελαστικές κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προμηνύοντας ότι θα δείξει μεγαλύτερη επιείκεια για τους προυπολογισμούς της Ιταλίας και της Γαλλίας.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσαν ότι οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, που σχεδιάστηκαν μετά από αίτημα των Ευρωπαίων ηγετών, δεν αλλάζουν  τους υφιστάμενους κανόνες και επέμειναν ότι δεν θα ισχύσουν μόνο για τη Γαλλία και την Ιταλία, οι οποίες αντιμετωπίζουν κίνδυνο κυρώσεων για παραβίαση των δημοσιονομικών ορίων της ΕΕ. 

Οι νέοι όροι προβλέπουν πρόσθετες λεπτομέρειες για το πώς χώρες με έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ – όπως η Γαλλία – μπορούν να αποσπάσουν χρονική παράταση για την επίτευξη των στόχων για το έλλειμμα. 

Με το παλαιό καθεστώς. μία χώρα με υψηλό χρέος θα έπρεπε να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της κατά 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, για να μειώσει το χρέος της, ενώ με τις νέες οδηγίες θα χρειάζεται μείωση μόνο κατά 0,25% του ΑΕΠ, αν αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. 

Επίσης, αναφέρεται ρητά για πρώτη φορά ότι μία χώρα με πρόγραμμα μεταρρύθμισης μπορεί να παίρνει εξαίρεση από τους κανόνες για το έλλειμμα. 

 

Πηγή: Financial Times

Exit mobile version