Η χρήση από τις ιταλικές τράπεζες κεφαλαίων που βασίζονται στον αναβαλλόμενο φόρο, δηλαδή σε μελλοντικές μειώσεις φόρων που θα έχουν λόγω ζημιών τους στο παρελθόν (Deffered Tax Assets, DTA), παραμένει υπό εξέταση από την ΕΕ, που θέλει να διασφαλίσει ότι τα μέτρα αυτά δεν παραβιάζουν τους κανόνες της για την κρατική βοήθεια, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Υποσχόμενη να σταματήσει τη δημιουργία νέων DTA, η Ιταλία έκανε ένα «βήμα στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ρικάρντο Καρντόζο. Ταυτόχρονα, η ΕΕ εξετάζει ακόμη, αν οι κανόνες εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, πρόσθεσε ο Καρντόζο.
Η ΕΕ ερευνά τα DTA στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία για να διασφαλίσει ότι οι χώρες αυτές έδιναν θεμιτή βοήθεια στις τράπεζές τους κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Η χρήση του αναβαλλόμενου φόρου ως κεφαλαίων από τιε τράπεζες βασίζεται σε μία εγγύηση του αντίστοιχου κράτους για τα κεφάλαια αυτά, εφόσον οι τράπεζες δεν έχουν στο μέλλον κέρδη για να μπορέσουν να εκπέσουν τον αναβαλλόμενο φόρο.
Σε αντίθεση με τα μέτρα της Ισπανίας και της Ιταλίας, «τα μέτρα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία προβλέπουν ήδη την αποζημίωση του κράτους, όταν πυροδοτείται η εγγύηση», δήλωσε ο Καρντόζο, προσθέτοντας: «Το λαμβάνουμε αυτό υπόψη στην εν εξελίξει αξιολόγησή μας».
Ο νέος ιταλικός νόμος, που ψηφίσθηκε τον Ιούνιο, προβλέπει ότι οι τράπεζες της χώρας θα πρέπει να διαχύσουν σε μία περίοδο 10 ετών τις ζημιές που έχουν καταγράψει, αλλά δεν έχουν ακόμη εκπέσει από τη φορολογία τους. Για τις νέες προβλέψεις τους, οι τράπεζες μπορεί να προχωρούν σε μείωση της φορολογίας σε ένα έτος.
Η Κομισιόν δήλωσε χθες ότι αναμένει να κλείσει την έρευνά της για τις πρακτικές της Ισπανίας σχετικά με τα DTA, επειδή οι νέες προτάσεις της Μαδρίτης είναι εναρμονισμένες με τις απαιτήσεις της ΕΕ.