Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεσήμανε των ύπαρξη πιθανών οικονομικών προβλημάτων σε 12 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης, από τη Γερμανία έως την υπερχρεωμένη Ιταλία.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί πιο στενά τις χώρες αυτές για την ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών , με βάση ένα πλαίσιο ελέγχου που καθιερώθηκε στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Όπως και πέρυσι, η Γερμανία επικρίθηκε για το υψηλό πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιό της που την καθιστά ευάλωτη στην επιβράδυνση άλλων οικονομιών.
«Το πολύ μεγάλο και αυξανόμενο εξωτερικό πλεόνασμα και η ισχυρή εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση αναδεικνύουν κινδύνους για την ανάπτυξη και υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη συνέχιση της εξισορρόπησης με εγχώριες πηγές (ανάπτυξης)», αναφέρει η Κομισιόν.
Η Επιτροπή ανέφερε ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω αναλύσεις για τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Σλοβενία και τη Φινλανδία, ενώ πρόσθεσε την Αυστρία και την Εσθονία στον κατάλογο.
Έξι χώρες που δεν χρησιμοποιούν το ευρώ – Βρετανία, Σουηδία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Ουγγαρία – αντιμετωπίζουν επίσης νέα παρακολούθηση.
Τα ευρήματα των αναλύσεων θα δημοσιοποιηθούν τον Φεβρουάριο. Οι χώρες που θα αγνοήσουν επανειλημμένες προειδοποιήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικές ποινές, αν και καμία ποινή δεν έχει επιβληθεί από το 2011 που καθιερώθηκε το σύστημα παρακολούθησης των μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Πηγή: Bloomberg