Το “πράσινο φως” στη χορήγηση ελληνικής κρατικής βοήθειας ύψους 19,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εταιρειών λεωφορείων ΚΤΕΛ που παρέχουν τακτικά τοπικά και υπεραστικά δρομολόγια εντός της ελληνικής επικράτειας, στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού, έδωσε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού κοινοτικού πλαισίου, το οποίο επιτρέπει κατ’ εξαίρεση τη στήριξη επιχειρήσεων που πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Οπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΚΤΕΛ και οι ανώνυμες εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ («εταιρίες λεωφορείων ΚΤΕΛ») έχουν αποκλειστικό δικαίωμα παροχής τακτικών δρομολογίων λεωφορείων, τοπικών/αστικών (σε αστικές περιοχές επαρχιακών πόλεων) και υπεραστικών (διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών) εντός της ελληνικής επικράτειας.
Οι εταιρείες λεωφορείων ΚΤΕΛ αποτελούν είδος εταιρίας που έχει συσταθεί βάσει του εθνικού δικαίου και μπορούν να λειτουργούν με το νομικό καθεστώς της ανώνυμης εταιρίας (Α.Ε.) ή και όχι. Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 34 εταιρίες αστικών και 62 εταιρίες υπεραστικών ΚΤΕΛ.
Σύμφωνα με το καθεστώς, η κρατική στήριξη θα δοθεί υπό μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, ενώ αποσκοπεί στο να μετριαστούν οι αιφνίδιες ελλείψεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω εταιρείες λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το καθεστώς συνάδει με τις προϋποθέσεις που θέτει το προσωρινό πλαίσιο. Ειδικότερα, η στήριξη: 1) δεν θα ξεπεράσει το 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία και 2) θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2021.
Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο είναι αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους-μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107, παράγραφος 3, στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τις προϋποθέσεις που ορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο.
Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το προσωρινό πλαίσιο που αποφασίστηκε στις 19 Μαρτίου, και έκτοτε τροποποιήθηκε πέντε φορές, προβλέπει πέντε είδη ενισχύσεων:
1) άμεσες επιχορηγήσεις, επιλεκτικά φορολογικά πλεονεκτήματα και προκαταβολές,
2) κρατικές εγγυήσεις για τραπεζικά δάνεια επιχειρήσεων,
3) επιδοτούμενα δημόσια δάνεια σε επιχειρήσεις, 4) διασφαλίσεις για τις τράπεζες που διοχετεύουν τις κρατικές ενισχύσεις στην πραγματική οικονομία, 5) βραχυπρόθεσμη ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων.
Κομισιόν: “Ναι” σε κρατική ενίσχυση 19,8 εκατ. στα ΚΤΕΛ – Όλες οι λεπτομέρειες
δημοσιεύτηκε:
21:30
, 20 Φεβρουαρίου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
16 λεπτά πριν
Επιδότηση ύψους 17.000 ευρώ από τη ΔΥΠΑ για το νέο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ανέργων 30-59 ετών:...
16 λεπτά πριν