Σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί το σχέδιο «Ηρακλής», που προβλέπει τη διάθεση «κόκκινων» δανείων των τραπεζών σε ειδικές εταιρείες – διαχειριστές με τη μορφή ομολόγων (τιτλοποιήσεων) και με εγγύηση του Δημοσίου έως 12 δισ. ευρώ.
Ενημερώνοντας τη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής», ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με αυτό θα σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις και οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες, γιατί θα τους δοθεί δυνατότητα ρυθμίσεων των δανείων τους.
Αντίθετα, ο τομέας Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι το σχέδιο αυτό θα «καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών», καταγγέλλοντας πλήρη απουσία διαφάνειας και αναπτυξιακής πρόνοιας.
Σε ανακοίνωσή τους, ο τομεάρχης και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας, προέβλεψαν δυσοίωνο μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία. «Σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων», σημείωσαν.
«Ο ‘Ηρακλής’ δίνει κίνητρο στους διαχειριστές να έχουν υψηλούς εισπρακτικούς στόχους και να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική στη διαχείριση», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, και επισήμανε ότι «μετά την 1η Μαϊου δεν θα υπάρχει κανένα εργαλείο προστασίας, αλλά θα ισχύει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας που διευκολύνει τους πλειστηριασμούς». Ο κ. Κατρίνης ζήτησε τήρηση του κώδικα δεοντολογίας από τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων, και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις, δίκαιες και ρεαλιστικές λύσεις, μέσω διαγραφής οφειλών και άλλων ρυθμίσεων για τους αδύναμους δανειολήπτες.
«Οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Είναι κεφαλαιοκρατικά ιδρύματα και αποσκοπούν στο κέρδος», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «από το σχέδιο ‘Ηρακλής’ κερδισμένες θα βγουν οι τράπεζες, και θα χάσουν τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και οι ατομικού χαρακτήρα επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες, αγροτοκτηνοτρόφοι και λοιποί, με επαγγελματικά δάνεια, που θα δουν τα περιουσιακά τους στοιχεία να βγαίνουν σε εκπλειστηριασμό».
«Χάνεται ο αναβαλλόμενος φόρος και άρα οποιαδήποτε ελπίδα του Δημοσίου να ανακτήσει μέρος της επένδυσής του, σε περίπτωση που οι τράπεζες έχουν ζημίες και επιστρέψουν για ανακεφαλαιοποίηση στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος. Ο κ. Βιλιάρδος επικαλέστηκε ακόμα εκτιμήσεις, ότι 250.000 ακίνητα θα αλλάξουν πολύ γρήγορα χέρια.
Την βεβαιότητα ότι «η λύση του ‘Ηρακλή’ θα επιδεινώσει την κατάσταση, εξέφρασε ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25, Κρίτων Αρσένης. «Είναι προφανές ότι τα funds που αγοράζουν σε πολύ μικρή αξία τα δάνεια, σε όποια τιμή και να τα πουλήσουν είναι κερδισμένοι», είπε ο κ. Αρσένης και προέβλεψε εξώσεις και πλειστηριασμούς.
Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, δήλωσε ότι “ο νόμος για την τιτλοποίηση ορίζει ρητά ότι όποια δικαιώματα είχε ο δανειολήπτης όταν το δάνειο ήταν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, τα ίδια ακριβώς δικαιώματα έχει ο δανειολήπτης και όταν το χαρτοφυλάκιο αλλάζει χέρι», μιλώντας στη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής». Η κ. Απαλαγάκη είπε ότι ο νόμος απαγορεύει τη μεταβίβαση δαν’είων σε φυσικό πρόσωπο, απαντώντας στην πρόταση φορέων και κομμάτων να πουλούν οι τράπεζες το δάνειο στον οφειλέτη, αντί να το δίνουν στον διαχειριστή.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με πρωτοβουλία του οποίου ενημερώθηκαν οι επιτροπές στη Βουλή, ζήτησε να μη λειτουργήσει το σχέδιο «Ηρακλής» μονομερώς ως προς το άνοιγμα της αγοράς δανείων σε νέα επιχειρηματικά σχήματα, αμφίβολης επιχειρηματικής στοχοθεσίας.
Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Χαράλαμπος Μωραϊτης επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες, με γενναία απομείωση της αξίας των δανείων τους, με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, δηλαδή, να δοθεί αυτή η δυνατότητα στους πραγματικά αδύναμους. Επίσης, να έχουν ευκαιρία επιβίωσης επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά είναι βιώσιμες.
Οι δηλώσεις του Γιώργου Ζαββού
«Λένε ότι ο ΗΡΑΚΛΗΣ θα ξεσπιτώσει. Θα γίνει ακριβώς το αντίθετο. Με τη διαδικασία των διαχειριστών, με μια ευέλικτη προσπάθεια που θα καταβάλλουν, θα μπορέσουν να σωθούν πολλές βιώσιμες επιχειρήσεις, ώστε να μην πεταχτεί αυτός ο αναγκαίος οικονομικός και κοινωνικός ιστός επιχειρήσεων, οι οποίες θέλουμε να συνεχίσουν να είναι βιώσιμες για την ελληνική οικονομία και για την ελληνική κοινωνία», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, που επέμεινε ότι θα υπάρξει ευελιξία ρυθμίσεων , διότι προτεραιότητα δεν είναι οι ρευστοποιήσεις αλλά οι ρυθμίσεις.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «έρχεται η ώρα, αφού η κυβέρνηση κάνει αυτή την τεράστια προσπάθεια για να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, να απελευθερωθεί ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα και έρχεται η ώρα οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία».
O υφυπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τη Βουλή ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση καταθέτει το νομοθέτημα για τις χρηματοδοτήσεις. «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο ο οφειλέτης των τραπεζών. Μας ενδιαφέρει κυρίως εκείνος που δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, αυτόν που τον έχει ταλανίσει αυτή η αδυναμία και η τοκογλυφία. Γι΄αυτό θα φέρουμε νομοσχέδιο που θα είναι σημαντικό δείγμα για την κοινωνική ευαισθησία αυτής της κυβέρνησης».
Απαντώντας στο ερώτημα που έχει θέσει ΓΣΕΒΕΕ, αν στις τιτλοποιήσεις θα συμπεριληφθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Ζαββός απάντησε ότι αυτό, αν συμβεί, θα αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις.
«Ο νόμος για τον ΗΡΑΚΛΗ αποβλέπει σε μια συστημική λύση των κόκκινων δανείων. Αντικείμενο της τιτλοποίησης είναι κυρίως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, διαφορετικά το όλο εγχείρημα δεν έχει νόημα, ούτε για τον φορολογούμενο, ούτε για την ελληνική οικονομία. Και η ΤτΕ και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών μπορούν να επιβεβαιώσουν, εάν ερωτηθούν, ότι για την καλύτερη διαχείριση είθισται να τιτλοποιούνται, κάποτε, δάνεια και του ίδιου οφειλέτη, τα οποία μπορεί να είναι εξυπηρετούμενα και μη εξυπηρετούμενα. Βέβαια, η σύνθεση του χαρτοφυλακίου της τιτλοποίησης εναπόκειται στις ίδιες τις τράπεζες», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Ο ‘Ηρακλής’δεν απαγορεύει στις τράπεζες να μεταβιβάσουν, εάν χρειάζεται, και εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρ΄όλα αυτά είναι λογικό να μην αναμένεται μια τέτοια μεταβίβαση, εκτός από ορισμένες, ενδεχομένως, μεμονωμένες περιπτώσεις, του ιδίου οφειλέτη».
Ο υφυπουργός ενημέρωσε τις επιτροπές της Βουλής ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στον «Ηρακλή», με σχήματα που υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ, για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η επιτροπή παρακολούθησης
«Η υπόθεση του Ηρακλή είναι υπόθεση διαφάνειας όλων των διαδικασιών και όλων των φορέων», είπε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι Επιτροπή Παρακολούθησης θα επιβλέπει σε συνεχή βάση την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων, δηλαδή, από την πρώτη στιγμή που θα υποβληθεί η αίτηση και καθ΄όλη την εξέλιξη της τιτλοποίησης. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο ΟΔΔΗΧ, η ΤτΕ, μέσω των αρμοδίων διευθύνσεων που εποπτεύουν και οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών (Διεύθυνση Χρηματοοικονομικής Πολιτικής, Διεύθυνση Εγγυήσεων) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών, αυτή η υπηρεσία θα λαμβάνει όλα τα δεδομένα και πληροφορίες από τους εμπλεκόμενους στη λειτουργία αυτής της αγοράς. «Για κάθε συναλλαγή, από τους διαχειριστές πληρωμών, από τους πληρεξούσιους των καταβολών, το Δημόσιο θα παρακολουθεί, βήμα-βήμα, την εξέλιξη των τιτλοποιήσεων και επιπλέον, θα έχει διακριτική ευχέρεια να προβεί σε προτάσεις, σε συστάσεις για οποιαδήποτε ενέργεια κρίνει αναγκαία, ώστε να μην υπάρχει παρέκβαση ή κακοδιαχείριση στην τιτλοποίηση», είπε ο κ. Ζαββός. Παράλληλα, θα υπάρχει, όπως είπε, επιλογή ανεξάρτητου επόπτη, οποίος θα παρεμβαίνει με συστηματικό έλεγχο για τη συμμόρφωση, ιδιαίτερη στη διαδικασία πιστοληπτικής αξιολόγησης των τίτλων.
Οι διαχειριστές
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι οι διαχειριστές που θα αγοράσουν τα τραπεζικά ομόλογα (servicers), θα έχουν τη δυνατότητα ευχερέστερων ρυθμίσεων, σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια. «Ο διαχειριστής δεν υπόκειται στους περιορισμούς που υπόκειται η κάθε τράπεζα και διαθέτει ευελιξία λύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε πως ο διαχειριστής θα έχει τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθεί και να κάνει ρυθμίσεις με βάση την πραγματική οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη, για την ανάκτηση της αξίας του δανείου. «Ο διαχειριστής δεν έχει λόγο να εκβιάσει λύσεις, αλλά έχει κάθε συμφέρον να βρει συναινετική λύση και να προσεγγίσει τον δανειολήπτη, με διάθεση ρύθμισης και προσπαθήσει θα βρει βιώσιμη συναίνεση και λύση», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι ο διαχειριστής είναι ανεξάρτητος από τις τράπεζες και έχει σημαντικό πλεονέκτημα ότι μπορεί να εντοπίσει τον στρατηγικό κακοπληρωτή.
«Οι εταιρείες που αναλαμβάνουν τη διαχείριση δεν πρέπει να συγχέονται με τις εισπρακτικές εταιρείες. Θα είναι ανεξάρτητες από τις τράπεζες. Οι διαχειριστές είναι υποχρεωμένοι να επιδιώξουν περισσότερο βιώσιμες και εξατομικευμένες ρυθμίσεις με τους δανειολήπτες», υπογράμμισε ο υφυπουργός και υπογράμμισε ότι «μέσω του ΗΡΑΚΛΗ δίνεται η δυνατότητα στους διαχειριστές να βρουν τις λύσεις οι οποίες χρειάζονται ώστε να σωθούν οι βιώσιμες επιχειρήσεις, οι ευσυνείδητοι δανειολήπτες. Θα έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα πλέον οι δανειολήπτες να βρουν λύσεις με άφεση χρέους, με κουρέματα ακόμα και με δυνατότητα νέων χρηματοδοτήσεων διότι οι τράπεζες πρέπει, απαλλαγμένες πλέον από μεγάλο βάρος, να χρηματοδοτήσουν την οικονομία».
Η κοινή δήλωση Νίκου Παππά – Γιώργου Τσίπρα
«Η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο Ηρακλής ήταν αποκαλυπτική.
· Ως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 3.000 πλειστηριασμοί.
· Κανένα πλαίσιο προστασίας δεν τίθεται για επιχειρήσεις και πρώτη κατοικία.
· Η ΝΔ αρνείται να θέσει όρους διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών και τη διαχείριση των εγγυήσεων των 12 δισ. ευρώ που βάζει το δημόσιο.
· Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων, αφού δεν υπάρχει δέσμευση από τον SSM για την αξιολόγηση των senior ομολόγων.
· Καμία υποχρέωση χρηματοδότησης της οικονομίας δεν επιβάλλεται στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα της εκκαθάρισης των βιβλίων τους.
· Κόντρα στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον κ. Μητσοτάκη, οι τράπεζες δεν μειώνουν τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών.
Το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο.
Σε μικρό διάστημα η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων».
Ο τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ
Πλήρη απουσία διαφάνειας και αναπτυξιακής πρόνοιας καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ενημέρωση που έγινε σήμερα στη Βουλή για το σχέδιο «Ηρακλής». Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί επίσης για έλλειψη υποχρέωσης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και έλλειψη ελέγχου των πράξεων των τραπεζικών διοικήσεων. «Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού – στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση», καταγγέλλει ο τομέας Οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Για το ζήτημα της διαφάνειας, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ειδικότερα ότι «ενώ το δημόσιο συμμετέχει στο σχέδιο Ηρακλής με εγγυήσεις 12 δισ. ευρώ (από το απόθεμα των 37 δισ. ευρώ), δεν υφίσταται κανένα πλαίσιο διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών, στην αναδιάρθρωση των δανείων, στα κριτήρια πώλησης, ρύθμισης ή ρευστοποίησης δανείων. Την ίδια στιγμή, στην Κομισιόν εξελίσσεται συζήτηση, η οποία αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτική ευρωπαϊκή οδηγία και η οποία θα προβλέπει υψηλό και αυστηρό επίπεδο διαφάνειας και ελέγχου, σε αντίθεση με ό,τι (δεν) προβλέπεται στο σχέδιο Ηρακλής. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κατάπτωσης εγγυήσεων, θα δοθούν από το δημόσιο χρήματα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει επίσης λόγο για απουσία αναπτυξιακής πρόνοιας. «Η ΝΔ δεν έχει συγκροτήσει ακόμα αναπτυξιακή στρατηγική. Τόσο ο αναπτυξιακός νόμος που ψηφίστηκε, λίγους μήνες πριν, όσο και το σχέδιο Ηρακλής υλοποιούνται χωρίς καμία πυξίδα. Στην περίπτωση της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, τράπεζες και εξυπηρετητές θα ορίζουν ποιες επιχειρήσεις θα ζουν και ποιες θα πεθαίνουν, χωρίς τη συμμετοχή ή όρους από την Πολιτεία. Το μόνο που κάνει η ΝΔ είναι η δρομολόγηση της άρσης προστασίας της α’ κατοικίας, η οποία για προφανείς λόγους έρχεται παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής. Το εν λόγω σχέδιο θα καταστεί όχημα καταιγίδας πτωχεύσεων, εξώσεων και πλειστηριασμών», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Για την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «βασική δικαιολογία για τη θέσπιση και υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής είναι η εξυγίανση των τραπεζών ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να χρηματοδοτήσουν την οικονομία. Στο σχέδιο της ΝΔ δεν υπάρχει καμία σχετική δέσμευση, σε αντίθεση με αντίστοιχες πρακτικές σε άλλες χώρες (πχ Ιρλανδία)».
Για τον έλεγχο των πράξεων των διοικήσεων των τραπεζών, ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι ακόμα και στην περίπτωση κατάπτωση εγγυήσεων, δεν τίθεται κανένα θέμα ελέγχου ή επιπτώσεων επί των διοικήσεων των τραπεζών.
«Εν κατακλείδι. Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να οδηγήσει στη μαζικότερη πράξη αναδιανομής πλούτου (επιχειρηματικού, ιδιωτικού-στεγαστικού) των τελευταίων δεκαετιών με θύματα όσες ομάδες έπληξε η κρίση. Και αυτό ενώ η χώρα βρίσκεται εκτός μνημονίων», σημειώνει ο τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΓΣΕΒΕΕ
Να μη λειτουργήσει το σχέδιο «Ηρακλής» μονομερώς ως προς το άνοιγμα της αγοράς δανείων σε νέα επιχειρηματικά σχήματα, αμφίβολης επιχειρηματικής στοχοθεσίας, ζήτησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, των επιτροπών Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, που κατέθεσε τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση:
-ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε η Ελλάδα να μην βρεθεί αντιμέτωπη με γεγονότα αντίστοιχα με αυτά στην Ιταλία
-γιατί ο νόμος επιτρέπει το πρόγραμμα να εφαρμοστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που ίσχυσε σε παρόμοια προγράμματα στο εξωτερικό
-αν η κυβέρνηση θα συμφωνήσει στη δημοσιοποίηση της σύνθεσης των τιτλοποιημένων ομολογιών σε τριμηνιαία ή εξαμηνιαία βάση.
-αν οι τράπεζες είναι σε θέση να δεσμευτούν πόσο θα αυξάνουν τις χρηματοδοτήσεις στην οικονομία, ιδίως στις ΜΜΕ, για κάθε δισ. ευρώ κόκκινου δανείου, που θα διώχνουν από τους ισολογισμούς τους.
-με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί η διαφάνεια, αν η κυβέρνηση κάνει χρήση της ευχέρειας που της παρέχει ο νόμος να αναιρέσει ουσιαστικούς όρους του, όπως για παράδειγμα, τυχόν αύξηση στο συνολικό ποσό εγγύησης του ελληνικού δημοσίου, παράταση της περιόδου παροχής εγγύησης και τροποποίηση των όρων παροχής της εγγύησης.
-Ποια μέτρα θα ληφθούν για να μην επαναληφθούν προσβλητικές πρακτικές σε βάρος ευάλωτων δανειοληπτών
-πως θα διασφαλιστεί η αποτελεσματική λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης, διότι ο νόμος αφήνει ανοιχτό τον τρόπο τιμολόγησης, των προμηθειών κλπ.
-Ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ώστε στα τιτλοποιημένα ομόλογα να μην συμπεριληφθούν και εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Το σχέδιο Ηρακλής μπορεί και πρέπει να γίνει πιο γενναίο και κοινωνικά δίκαιο, υιοθετώντας δικλείδες ασφαλείας», είπε ο κ. Καββαθάς
Η ΚΕΕΕ
Εκ μέρους της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο Χαράλαμπος Μωραϊτης, επισήμανε ότι η αριθμητική μείωση των κόκκινων δανείων είναι το πρώτο βήμα, αλλά το πρόβλημα των δανειοληπτών παραμένει και πρόσθεσε ότι το ζητούμενο δεν είναι μια απλή μείωση του δείκτη των κόκκινων δανείων αλλά η συνολική απαλλαγή της πραγματικής οικονομίας από το βάρος των κόκκινων δανείων.
Ο κ. Μωραϊτης επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι αδύναμοι οικονομικά δανειολήπτες, με γενναία απομείωση της αξίας των δανείων τους, με την εφαρμογή αυστηρών εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων, δηλαδή, να δοθεί αυτή η δυνατότητα στους πραγματικά αδύναμους. Επίσης, να έχουν ευκαιρία επιβίωσης επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά είναι βιώσιμες.
«Στόχος για εμάς, ήταν και παραμένει, να μπορέσουν οι βιώσιμες επιχειρήσεις να παραμείνουν στη ζωή, να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, να αναδιαρθρώσουν τη λειτουργία τους, να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις εργασίας και να στηρίζουν την τοπική οικονομία», τόνισε ο κ.Μωραϊτης και ζήτησε να δοθούν επαρκή χρηματοδοτικά εργαλεία στις επιχειρήσεις.