Quantcast
Κόκκινα δάνεια και επιτόκια: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

Κόκκινα δάνεια και επιτόκια: Σήμερα η πρώτη συνάντηση Χατζηδάκη με τους τραπεζίτες – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις 4μμ θα γίνει η πρώτη συνάντηση της Ένωσης Τραπεζών Ελλάδας (ΕΕΤ) με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη για το θέμα των “κόκκινων” δανείων και των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Χατζηδάκης είχε επισημάνει πρόσφατα την ανάγκη να κλείσει η “ψαλίδα” μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες  που θα ληφθούν για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και αλλά και για τη μείωση των spread, όπως επέκταση της παροχής δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα και  κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εντόκων γραμματίων και των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου προκειμένου να αποτελέσουν εναλλακτική επιλογή τοποθέτησης των κεφαλαίων.

Στις προτεραιότητες του νέου τσάρου Οικονομικών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα είναι και οι τροποποιήσεις  στον εξωδικαστικό μηχανισμό και στο πλαίσιο λειτουργίας των servicsers. Σημειώνεται δε πως η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και οι εμπλεκόμενοι φορείς επεξεργάζονται αρκετό καιρό  βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ώστε οι λύσεις που προκύπτουν αυτοματοποιημένα  μέσω αλγόριθμου να είναι πιο ρεαλιστικές και βιώσιμες αλλά και να απλοποιηθούν περαιτέρω οι διαδικασίες.

Το πρόγραμμα Ηρακλής

Σημειώνεται πως στις προτεραιότητες  του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται η συνέχεια του προγράμματος ” Ηρακλής“( δηλαδή  του Ηρακλής  ΙΙΙ)  προκειμένου να αντιμετωπιστούν εντός του πλαισίου των ευρωπαϊκών κανόνων  οι όποιες εκκρεμότητες , όπως είχε επισημάνει ο  κ. Χατζηδάκης στην Βουλή. Πάντως δεν αποκλείεται από το 2024 να υπάρξει μια πιο εναλλακτική πρόταση-πιο ευέλικτη από τον Ηρακλή και τις απευθείας πωλήσεις δανείων – για την αντιμετώπιση  προβληματικών δανείων ( “κόκκινων” και αβέβαιων είσπραξης ) από τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης το μείζον θέμα είναι και η εξυγίανση των μη συστημικών τραπεζών που οι δείκτες NPE κινούνται κάτω του 60% και πρέπει να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις διάσωσης. Στο τραπέζι της συνάντησης μεταξύ του κ. Χατζηδάκη και των τραπεζιτών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.