Τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείωνέβαλαν τράπεζες και κυβέρνηση με τις αποφάσεις που πήραν, αφενός για τη δημιουργία bad banks και αφετέρου με το σχέδιο “Ηρακλής”. Η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων, που ήδη έχει αναπτυχθεί, μορφοποιείται πλέον, μετά και τις αποφάσεις της Alpha Bank, η οποία παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιό της για την περίοδο 2020-2022.
Το project Galaxy της τράπεζας θα ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο διαχειριστή NPE. Η Cepal, στην οποία η Alpha απέκτησε κυριότητα 100%, τους αμέσως επόμενους μήνες θα πωληθεί κατά πλειοψηφία σε επενδυτή, ο οποίος ταυτόχρονα θα αγοράσει έως και το 95% των μεσαίας και χαμηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης ομολόγων της τιτλοποίησης των 12 δισ. ευρώ.
Επίσης, η Alpha θα αναθέσει στην Cepal τη διαχείριση των 7 δισ. ευρώ NPE που έχει στα χαρτοφυλάκιά της. Η συμφωνία θα γίνει, αξιοποιώντας τις κατικές εγγυήσεις για τα υψηλής πιστοληπτικής εξασφάλισης ομόλογα που προβλέπει το σχέδιο “Ηρακλής”. Με το σχέδιο εξυγειαίνεται ο ισολογισμός, ενισχύονται η κερδοφορία και η απόδοση ιδίων κεφαλαίων και μεταβάλλονται σημαντικά κρίσιμοι δείκτες.
Παράλληλα, πρΟ των θυρών είναι η απόφαση της Eurobank για πώληση του χαρτοφυλακίου NPE με την επωνυμία Cairo, ύψους 7,4 δισ. ευρώ, καθώς και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS.
O τρίτος σημαντικός πόλος της αγοράς των NPE προέρχεται από το πρώτο τραπεζικό carve-out που ολοκλήρωσε η Τράπεζα Πειραιώς, μεταβιβάζοντας σε νέα εταιρεία που συγκρότησε με την Intrum χαρτοφυλάκιο 26 δισ. NPE και 1 δισ. ακινήτων.
Πηγή πληροφοριών: Πρώτο Θέμα