Σε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων προχωρά το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να αντιμετωπίσει τον σοβαρό αντίκτυπο του κορονοϊού. Μέσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η βελτιωτική ρύθμιση στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την επιδότηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών, η έναρξη του δεύτερου γύρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και ο σχεδιασμός για τη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, ενισχύεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα και τα οποία θα πάνε στην κάλυψη ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη. «Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας. Να σημειωθεί πως αρχικά στο πρόγραμμα “Συν-Εργασία” προβλεπόταν πως το μη μισθολογικό κόστος βάραινε εξ ολοκλήρου τους εργοδότες, οι οποίοι θα έπρεπε να αναλάβουν την υποχρέωση να καλύπτουν το σύνολο των εισφορών των εργαζομένων, υπολογιζομένων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
Επίσης, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε την Τετάρτη ότι έως τη Δευτέρα αρχίζει η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όπως είπε “η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε και πρόσθεσε ότι “υπάρχει μια εκκρεμότητα περίπου με 2 .000 επιχειρήσεις που ήταν συνδεδεμένες επιχειρήσεις και είχαν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία. Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία με την ΑΑΔΕ ώστε να πιστωθούν και σε αυτές τις επιχειρήσεις ποσά από την πρώτη επιστρεπτέα προκαταβολή της τάξεως περίπου των 40 εκατ. ευρώ αθροιστικά. Λογικά μέχρι τη Δευτέρα, το αργότερο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη δεύτερη φάση για την επιστρεπττέα προκαταβολή. Αυτή θα είναι υπερδιπλάσιου μεγέθους, πάνω από 1,4 δισ. ευρώ”. Τέλος, αρχές Ιουλίου αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τη μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, με το βασικό σενάριο να παραμένει «ψαλίδισμά» της από 30% ως 50%. Αν και η μείωση θα είναι οριζόντια, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν εξαιρέσεις για «ειδικούς» κλάδους, όπου πιθανότατα η φετινή προκαταβολή φόρου θα είναι μηδενική.