Quantcast
Κληρονομικό Δίκαιο: Τι αλλάζει με τις κληρονομικές συμβάσεις και τι ισχύει με τις ιδιόχειρες διαθήκες - enikonomia.gr
share

Κληρονομικό Δίκαιο: Τι αλλάζει με τις κληρονομικές συμβάσεις και τι ισχύει με τις ιδιόχειρες διαθήκες

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο, που αφορούν τόσο θέματα κληρονομιών όσο και το θέμα των διαθηκών. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του Κληρονομικού Δικαίου, εισάγονται για πρώτη φορά στην έννομη τάξη οι κληρονομικές συμβάσεις.

Ο θεσμός αυτός, που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία, έρχεται να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ρυθμίζονται οι κληρονομικές σχέσεις. Οι αλλαγές εντάσσονται στο πλαίσιο της συνολικής αναμόρφωσης της νομοθεσίας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο

1.) Εισαγωγή κληρονομικών συμβάσεων

  • Θα αποτρέψει μεταθανάτιες συγκρούσεις μεταξύ κληρονόμων
  • Θα μειώσει: πλαστές διαθήκες, μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες κ.ά

«Εργαλείο» για τη ρύθμιση της περιουσίας ενός ατόμου όσο βρίσκεται εν ζωή

  • με συμφωνίες που θα μπορούν να καλύπτουν την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων & τις σχέσεις μεταξύ κληρονόμων
  • Δεν θα είναι ανέκκλητες
  • Θα απαιτούνται συμβολαιογραφικά έγγραφα για τη σύνταξή τους
  • Οι δωρεές ή οι διαθήκες, θα μπορούν να ανακαλούνται σε περιπτώσεις αχαριστίας ή επιβουλής κατά της ζωής

2.) Οι ιδιόγραφες διαθήκες θα παραμείνουν

  • Θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο που τις διέπει
  • Απλή κατάθεση σε συμβολαιογράφο

Ο συμβολαιογράφος Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος μίλησε στο «MEGA» για τις αλλαγές στο Κληρονομικό Δίκαιο.

«Δεν καταργούνται οι ιδιόχειρες διαθήκες. Να ησυχάσει ο κόσμος, να ηρεμήσει. Η ιδιόχειρη διαθήκη θα έχει ένα πιο ισχυρό πλαίσιο. Θα γίνεται κατάθεση – η οποία είναι μια πάγια πράξη 20-30 ευρώ – σε συμβολαιογράφο. Και όλα αυτά, κατά πληροφορίες. Αναφορικά με τις κληρονομικές συμβάσεις, για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα κάποιος πριν πεθάνει, να μπορεί κάνει σύμβαση συμβολαιογραφική με δημόσιο τύπο με τα παιδιά του, με όποιον θέλει όπου θα λέει ότι «μετά τον θάνατο μου επιθυμώ τα τάδε». Εάν στην πορεία αλλάξει γνώμη ο συντάσσων, θα μπορεί αυτή την σύμβαση να την ανακαλέσει ελεύθερα, να την μεταβάλλει ελεύθερα κατά βούληση. Και θα υπάρχει και η διαθήκη, η οποία σε κάθε περίπτωση θα μπορεί, όταν θα είναι σε ημερομηνία μεταγενέστερη της κληρονομικής συμβάσεως, να επηρεάσει την κληρονομική σύμβαση», σημείωσε.

Και συμπλήρωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος: «αυτή η σύμβασης έρχεται για όχι τόσο τις πιο κοντινές οικογενειακές σχέσεις αλλά για τις πιο «εξ αποστάσεως» ή αν δεν έχουμε συγγένεια. Να πούμε εν ζωή την επιθυμία μας. αυτό βοηθά και σε συνθήκες συντρόφων που δεν έχουν συνάψει γάμο κτλ. Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα της επιτροπής θα έχει μεταβατικές διατάξεις που θα ρυθμίσουν εάν πχ υπερτερεί ή όχι η διαθήκη της συμβάσεως, και τέτοιου τύπου ερωτήματα. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αποκλείονται από την κληρονομική διαδοχή, οι υπερήλικοι γονείς. Δεν μπορώ να αποκλείσω έναν Έλληνα πολίτη μόνο και μόνο επειδή είναι μεγάλος σε ηλικία».

Για το ζήτημα αυτό, ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε: «Έχουν γίνει βήματα. Το κομμάτι της φορολογίας έχει βελτιώσει τους χρόνους πάρα πολύ. Το πρόβλημα εντοπίζεται γιατί δεν έχουμε καταφέρει να βγάλουμε την γραφειοκρατία από την διαδικασία. Η έγχαρτη έχει γίνει ηλεκτρονική».

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.