Η εσωτερική υποτίμηση δεν αρκεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Για τη διατήρηση στο μέλλον ισοσκελισμένου ισοζυγίου στις τρέχουσες συναλλαγές, απαιτείται η ανάκαμψη των επενδύσεων σε τομείς υψηλής απόδοσης ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα με υψηλότερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση των ονομαστικών μισθών.
Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εκδίδει κάθε Παρασκευή.
Στο δελτίο γίνεται θετική αποτίμηση της εξόδου του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου, καθώς η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη σταδιακή ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, τονίζεται όμως ότι για να εδραιωθεί αυτή, απαιτείται ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και στην ελληνική δημόσια διοίκηση, καθώς και περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Οπως επισημαίνεται στο δελτίο, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά τα έτη της προσαρμογής έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο διαμορφώθηκε στο 0,6% του ΑΕΠ το 2016, έναντι ελλείμματος 12,3% του ΑΕΠ το 2009.
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ήταν ελλειμματικό στα 3,6 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,7 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ενθαρρυντική εξέλιξη αποτελεί η αύξηση των εξαγωγών αγαθών και ιδιαίτερα των εξαγωγών, εξαιρουμένων των καυσίμων, κατά 8,6% σε ετήσια βάση, στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έναντι μείωσης 2% την αντίστοιχη περίοδο του 2016.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα θα παραμείνει σχεδόν ισοσκελισμένο έως το 2022. Τι συνέβη, όμως, τα προηγούμενα χρόνια;
Στην Ελλάδα η αύξηση της παραγωγικότητας κινούνταν χαμηλότερα από την αύξηση των μισθολογικών αμοιβών μέχρι και το 2013, όταν τα δύο αυτά μεγέθη συνέκλιναν.
Η αποεπένδυση στη χώρα, ως αποτέλεσμα της μακράς υφεσιακής περιόδου της τελευταίας επταετίας, είναι η βασική αιτία της ασθενικής παραγωγικότητας στην Ελλάδα.
Πέραν των επενδύσεων υψηλής απόδοσης, απαιτούνται στην Ελλάδα τα εξής: διαμόρφωση φιλικού προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλοντος μέσω της ελάττωσης γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων, ισχυρά κίνητρα για την παλιννόστηση του πλέον εξειδικευμένου ανθρώπινου κεφαλαίου (brain gain) που αποχώρησε τα τελευταία χρόνια από τη χώρα και εκσυγχρονισμός του εκπαιδευτικού συστήματος.
Πηγή: Καθημερινή