Κινγκ (Αγγλία): Έρχεται νέος ισχυρός σεισμός για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα

Για έναν νέο επικείμενο ισχυρό σεισμό στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρβιν Κινγκ, ο οποίος πιστεύει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν φέρει στα… όριά της τη νομισματική πολιτική.

«Μία ακόμη κρίση είναι βέβαιη και η αποτυχία να διαχειριστούμε την ανισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας, δείχνει πως αυτή θα έρθει πιο σύντομα από ό, τι αναμένεται» υποστηρίζει ο Μάρβιν Κινγκ στο νέο του βιβλίο.

Ο πρώην ισχυρός άντρας της τράπεζας της Αγγλίας που η θητεία του έληξε το 2013, τονίζει πως η ανισορροπία στη διεθνή οικονομία γίνεται όλο και πιο σοβαρή. Μιλά για τα μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα δαπανών στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε σύγκριση με τα μη βιώσιμα χαμηλά επίπεδα στη Γερμανία και την Κίνα. Πιστεύει πως αυτό οδήγησε σε αφύσικα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων που έχουν πυροδοτήσει τον πληθωρισμό στις τιμές των assets.

«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν παγιδευτεί στην πολιτική των χαμηλών επιτοκίων εξαιτίας της πεποίθησης πως η λύση στην αδύναμη ζήτηση είναι η περαιτέρω νομισματική τόνωση» υποστηρίζει ο ίδιος και προσθέτει:

«Βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα των φυλακισμένων: Αν κάποιος εξ αυτών αύξανε τα επιτόκια, θα ρίσκαρε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης και μια πιθανή ύφεση».

Ο Μάρβιν Κινγκ ισχυρίζεται πως «το επίκεντρο του επόμενου οικονομικού σεισμού» είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά τα προβλήματα των αναπτυσσόμενων αγορών, η «διακεκαυμένη ζώνη» της Ευρωζώνης, οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή ή οι αρρυθμίες της Κίνας μπορεί να βγάλουν «ρωγμές στην επιφάνεια» όπως τονίζει το CNBC.

Στο βιβλίο του ο πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας «Το τέλος της αλχημείας» πραγματεύεται ακόμη θέματα που έχουν να κάνουν με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τις μεταρρυθμίσεις στις τράπεζες που πραγματοποιήθηκαν από το 2008. Θεωρεί πως η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει αφεθεί να χρεοκοπήσει ως ένα σημαντικό βαθμό σε σχέση με το βάρος του χρέους της και να υποτιμήσει το νόμισμά της για να μπορέσει να ξανακερδίσει την οικονομική ανταγωνιστικότητά της.

Exit mobile version