Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να μην αναγνωριστεί η Κίνα ως οικονομία της αγοράς δεν είναι εποικοδομητική, δήλωσε σήμερα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι.
Κατά την ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) το 2001, η Κίνα κατατάχθηκε στις χώρες όπου δεν ισχύει η οικονομία της αγοράς, με την υπόσχεση να επανεξεταστεί αυτό το καθεστώς δεκαπέντε χρόνια αργότερα, στα τέλη του 2016.
Και ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να λάβει την απόφασή της για το θέμα αυτό το καλοκαίρι, η συζήτηση την περασμένη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατράπηκε σχεδόν ομόφωνα από τους βουλευτές σε μια απόφαση κατά του “ντάμπινγκ” του Πεκίνου στον χάλυβα.
Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο κατέληξε με ένα συντριπτικό –αλλά όχι δεσμευτικό– ψήφισμα κατά της χορήγησης από την ΕΕ του καθεστώτος της οικονομίας της αγοράς στον γίγαντα της Ασίας, προκειμένου να “διασφαλιστεί ένα δίκαιο πλαίσιο για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και για την προστασία της απασχόλησης”.
“Νομίζουμε πως αυτή η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι καθόλου εποικοδομητική”, δήλωσε ο Ουάγκ Γι σε συνέντευξη Τύπου με τον γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό που επισκέπτεται το Πεκίνο, για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του.
“Η επιθυμία της Κίνας είναι σαφής, απλή και λογική, όλοι πρέπει να τηρούν τις υποσχέσεις τους” που ανέλαβαν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου προσχώρησης του Πεκίνου στον ΠΟΕ, επέμεινε ο Ουάνγκ.
“Ελπίζουμε πως η ευρωπαϊκή πλευρά θα υιοθετήσει μια αντικειμενική ματιά για την ανάπτυξη της Κίνας, θα σεβαστεί τους κανόνες του παιχνιδιού στον ΠΟΕ και τις νομικές υποχρεώσεις που προβλέπονται σε διεθνή έγγραφα”, είπε ο κινέζος υπουργός.
Κίνα: Ζητά να αναγνωρισθεί από την ΕΕ ως οικονομία της αγοράς
δημοσιεύτηκε:
17:42
, 16 Μαΐου 2016
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα