Του Τάσου Δασόπουλου
Διαπραγματεύσεις σε… αργή κίνηση σχεδιάζουν να κάνουν οι οικονομικοί υπουργοί, τη στιγμή που οι τρεις θεσμοί ,η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, θέλουν η Ελλάδα να διαπραγματεύεται το νέο της πρόγραμμα στο τέλος της εβδομάδας.
Μάλιστα, μια μέρα μετά την νέα επικύρωση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, διέρρεαν χθες το ενδεχόμενο για έκτακτο Eurorgroup ,ειδικά για την Ελλάδα, για την Παρασκευή ή την Δευτέρα.
Ο κ. Δραγασάκης πάλι, ο οποίος είχε χθες σύσκεψη με τους υπουργούς Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, διέψευδε την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μπορεί να μην έχει ολοκληρωθεί έως τότε ο σχεδιασμός από ελληνική πλευράς.
Ωστόσο, η στρατηγική που φαίνεται να υιοθετείται, είναι όσο αργότερα τόσο καλύτερα, αφού, όσο πιο κοντά θα φτάνουμε στις υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, τόσο η πίεση θα μεταφέρεται προς τους πιστωτές.
Το ερώτημα βεβαίως που προκύπτει αβίαστα είναι, τι γίνεται μέχρι τότε εντός Ελλάδας, δεδομένου ότι -φαινομενικά τουλάχιστον – λεφτά δεν υπάρχουν. Και σε αυτό φαίνεται ότι υπάρχουν λύσεις, Μετά τις καταθέσεις ασφαλιστικών ταμείων, δημοσίων οργανισμών, σειρά παίρνουν οι καταθέσεις των ΔΕΚΟ στους υποψήφιους δανειστές του δημοσίου. Επόμενος – πιο μακρινός – σταθμός αναζήτησης ρευστότητας θα αποτελέσει το μακρινό Πεκίνο.
Στο δρόμο του μεταξιού…
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ταξιδεύουν τη Δευτέρα στο Πεκίνο, στις αρχές με επίσημη αποστολή, ώστε να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κινεζική πρωτεύουσα.
Η χρονική επιλογή του ταξιδιού δεν είναι τυχαία. αλλά έχει ιδιαίτερη συμβολική αξία, καθώς από την κυβέρνηση επιχειρούν να υπογραμμίσουν την δεδηλωμένη πρόθεση της χώρας. να μην περιοριστεί στην ευρωπαϊκή επικράτεια για την αναζήτηση συμμαχιών σε οικονομικό επίπεδο.
Το γεγονός αυτό. σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι στην τελευταία έκδοση τρίμηνων εντόκων για ποσό 1 δις ευρώ. συμμετείχαν και Κινέζοι επενδυτές. με ένα μικρό ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, όπως και σε δύο προηγούμενες εκδόσεις, δείχνει ότι οι Κινέζοι θυμούνται ακόμη… πού βρίσκεται η Αθήνα.
Κατά την επίσκεψή της στο Πεκίνο, η ελληνική αποστολή θα διερευνήσει το γεγονός, η συμμετοχή αυτή να αυξηθεί σε επόμενες εκδόσεις, ώστε να μειωθεί η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε έντοκα του δημοσίου και να αυξηθεί λίγο η ρευστότητα της αγοράς.
Και οι ΔΕΚΟ στους δανειστές
Στο μεταξύ διερευνητικές κινήσεις στην κατεύθυνση του να γίνουν και οι ΔΕΚΟ δανειστές του δημοσίου, έχει ξεκινήσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να ξεπεράσει το δραματικό πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η μεθοδολογία του ΓΛΚ, στην περίπτωση των δημόσιων επιχειρήσεων, δεν ήταν ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία και τους δημόσιους φορείς, καθώς πρόκειται στην πλειοψηφία τους για εισηγμένες εταιρίες, που θα πρέπει να λογοδοτήσουν στους μετόχους τους Έγινε μια ενημέρωση για την δυνατότητα επένδυσης ρευστών διαθέσιμων τους σε έντοκα γραμμάτια του δημοσίου, που παρέχουν πλέον υψηλές αποδόσεις λόγω της τρέχουσας συγκυρίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, υπήρξε σχετική ενημέρωση προς την ΔΕΗ ( όπου το ποσοστό του δημοσίου είναι 51% την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ. την εταιρία του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών (Ελ Βενιζέλος ) τα λιμάνια, την ΔΕΠΑ, τον ΔΕΣΦΑ και άλλες μικρότερες δημόσιες επιχειρήσεις, όπου το δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος.