Κερέ: Να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα για την Ελλάδα

Την ανάγκη «ισχυρής πολιτικής βούλησης» και «σταθερής εφαρμογής των συμφωνηθέντων» υπογράμμισε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, από το βήμα του 27ου ετήσιου συνεδρίου του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.



Σχετικά με το χρέος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του και εξέφρασε την αισιοδοξία του για μία συμφωνία, η οποία θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές, να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη, να επιτρέψει την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Ιούλιο του 2018.


Το νούμερο δύο στέλεχος της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της επιτυχούς ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία μαζί με τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των συζητήσεων του ελληνικού χρέους θα συνυπολογιστούν κατά την απόφαση της ΕΚΤ για να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Τράπεζας (QE).

Ο κ. Κερέ έκανε λόγο για πρόοδο αλλά και για προκλήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε την ανάγκη προσήλωσης της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις ενώ αναφέρθηκε εκτενώς και στο κρίσιμο ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έκανε ειδική μνεία στην τραπεζική διακυβέρνηση, χαιρετίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, στην αξιολόγηση και την ανασύσταση των διοικητικών συμβουλίων των ελληνικών τραπεζών.

«Οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να είναι απαλλαγμένες από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα» τόνισε και κάλεσε το το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να καταβάλει «κάθε εύλογη προσπάθεια ώστε η διαδικασία αξιολόγησης και ανασύστασης να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων εβδομάδων».

Σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, σημείωσε ότι απευθύνεται σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχέρεια και των οποίων η κερδοφορία έχει πληγεί σοβαρά από την παρατεταμένη οικονομική κρίση.

Exit mobile version