Κεραμέως: Ποιες αλλαγές θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας

Νίκη Κεραμέως

Την εφαρμογή ενός πιο δίκαιου και πιο ανταποδοτικού συστήματος επιδόματος ανεργίας προανήγγειλε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

Όπως τόνισε η κα Κεραμέως, στόχος των παρεμβάσεων που θα γίνουν στο σύστημα είναι η δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας.

«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.

«Μας ενδιαφέρει να στηρίξουμε τις ευάλωτες εκείνες ομάδες, μας ενδιαφέρει να τονώσουμε την απασχόληση» ανέφερε σχετικά η κα Κεραμέως και σημείωσε ότι στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση.

«Σας θυμίζω ότι παραλάβαμε την ανεργία στο 17,9% περίπου το 2019, τα τελευταία στοιχεία του Ιουλίου, τα προσωρινά στοιχεία έδειξαν την ανεργία κάτω από το 10% στο 9,6%. Αυτό δεν σημαίνειότι δεν έχουμε πάρα πολλή δουλειά μπροστά μας. Οπότε το 9,6 είναι το πιο δύσκολο τώρα» δήλωσε εξηγώντας ότι πλέον φτάνουμε στο πιο δύσκολο τμήμα της ανεργίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το υπουργείο Εργασίας παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς εργασίας μέσω ενός εξαιρετικού μηχανισμού που διαθέτει με στόχο οι πληροφορίες που θα συλλέγει να διοχετεύονται συνολικά στον τομέα της εργασίας, στην κοινωνία, προκειμένου να ενημερώνεται για τις τάσεις στην αγορά εργασίας και τις ανάγκες που θα ανακύψουν τα επόμενα χρόνια.

«Όλα αυτά τα στοιχεία να είναι περισσότερο γνωστά στον χώρο της εργασίας και να επικεντρωνόμαστε στο να καλλιεργούμε εκείνες τις δεξιότητες που χρειάζεται η κοινωνία, προκειμένου ακριβώς ο κόσμος να βρίσκει τη δουλειά που θέλει» σημείωσε η κα Κεραμέως.

 

Exit mobile version