Η προστασία των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά την επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή τους δεν θα αποτελεί τον κανόνα για τις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών στην Ευρωζώνη, δήλωσε η Έλκε Κένιγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης (Single Resolution Board), της ευρωπαϊκής αρχής για την εκκαθάριση τραπεζών.
Η Κένινγκ εξήγησε ότι η νέα οδηγία για την εξυγίανση και εκκαθάριση των τραπεζών, που τίθεται πλήρως σε ισχύ από την 1-1-2016 και προβλέπει και «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, έχει σχεδιασθεί για μεμονωμένες τράπεζες, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας το πρόβλημα προέκυψε για όλες τις τράπεζες, που έγιναν «όμηροι» του υπερχρεωμένου ελληνικού κράτους.
«Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μία κρατική χρηματοοικονομική κρίση, και σε κάποιο βαθμό, το κράτος πήρε τις τράπεζες ομήρους», είπε η Κένιγκ σε δημοσιογράφους στη Βιέννη, προσθέτοντας:
«Επομένως, τώρα υπάρχουν θεμελιώδεις ανάγκες αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης για το τραπεζικό σύστημα. Η Οδηγία BRRD έχει σχεδιαστεί να λύνει το πρόβλημα σε μία τράπεζα. Επομένως γι’ αυτό θα εφιστούσα την προσοχή να μην λάβουμε αυτό που ίσως συμβεί στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες ως πρότυπο για το μέλλον»
Ως μέρος του νέου προγράμματος διάσωσης που συμφωνήθηκε τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα αναμένεται να λάβει 25 δισεκ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών της.
Οι κάτοχοι ομολόγων υψηλής διαβάθμισης πιθανόν να δουν την αξία των επενδύσεών τους να απομειώνεται, αλλά οι καταθέτες θα προστατευθούν προκειμένου να αποτραπεί ένα πλήγμα στην ευρύτερη οικονομία.