Κελέμης: Από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας η Γερμανία

«Η οικονομία βρίσκεται και πάλι σε δυσχερή θέση και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν νέα εμπόδια, όπως τα capital controls που δυσκολεύουν όλες τις οικονομικές συναλλαγές αλλά κατά κύριο λόγο τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Όμως, ιδιαίτερα αρνητικά στην ψυχολογία της αγοράς και κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη της οικονομίας, επιδρούν τα υφεσιακά μέτρα που προκύπτουν από το νέο μνημόνιο» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου Capital + Vision ο Δρ. Αθανάσιος Κελέμης Γενικός Διευθυντής και Μέλος ΔΣ Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Κελέμη, καταγράφονται ήδη θετικές εξελίξεις και πρώτες «νίκες», που αν συνεχιστούν μπορεί να δώσουν δυναμική σε μια γενικότερη πορεία αλλαγής. «Φαίνεται έτσι, ότι με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, λόγω capital controls και τις νέες μηχανογραφικές δυνατότητες για ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αρχίζει να διαφαίνεται σημαντική προοπτική διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, αλλά και εισπραξιμότητας των φόρων» ανέφερε.

Όπως ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ο Δρ. Κελέμης, «οι κρίσιμες ώρες που περνά εδώ και 7 χρόνια ο τόπος, θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για σκέψη και δράση όλων των οικονομικών παραγόντων της χώρας. Είναι χρέος όλων να μην μένουμε αδρανείς, αλλά όλοι να συνεισφέρουμε με ιδέες και προτάσεις για την επόμενη μέρα. Προτάσεις εποικοδομητικές και ουσιαστικές, ώστε να αποτυπωθούν οι σωστοί στόχοι, να αποφευχθούν λάθη του παρελθόντος και να βρεί η επόμενη μέρα την οικονομία της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης, κερδίζοντας τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα».

Το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σε αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια που καταβάλλει καθ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ο Δρ. Κελέμης και συνέχισε:

«Αναμφισβήτητα, ο ρόλος του είναι ιδιαίτερα σημαντικός τώρα που κεντρικό πρόσταγμα είναι η ανάδειξη μιας “ατζέντας ανάπτυξης”, η προσέλκυση επενδύσεων και η τόνωση της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας ειδικά των ΜμΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Επιμελητήριό μας υποστήριξε τα τελευταία δύο χρόνια σειρά επιχειρηματικών αποστολών και συναντήσεων σε νευραλγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο αγροδιατροφικός τομέας, ο τουρισμός, η διαχείριση απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και ΑΠΕ. Ανάλογες είναι και οι πρωτοβουλίες μας σε ότι αφορά την υποστήριξη ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς γερμανικές εκθέσεις και τις εκθέσεις εξωτερικού.

Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι από τους ισχυρότερους εμπορικούς εταίρους της χώρας, στηρίζοντας εμπράκτως την ελληνική οικονομία. Αποτελεί, επίσης, τη μεγαλύτερη αγορά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. Θυμίζω ότι, το μερίδιό της Γερμανίας στο συνολικό ελληνικό εμπόριο ανήλθε το 2015 στο 9,5% κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι σε ορισμένους τομείς, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης, όπως για παράδειγμα οι συνολικές εξαγωγές φυτικών ελαίων και λιπών που, πέρυσι, υπερδιπλασιάσθηκαν.

Η Γερμανία πάγια αποτελούσε σημαντικό επενδυτικό εταίρο της χώρας. Οι γερμανικές εταιρίες έχουν επενδύσεις στην Ελλάδα που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, απασχολώντας 29.000 εργαζόμενους και παράγοντας τζίρο 7 δισ. ευρώ.

Η ροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί, βέβαια, από την ανεμπόδιστη υλοποίηση του Ελληνικού προγράμματος, από το εμπρόθεσμο κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και από μια σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες θα πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση ώστε να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να καταστήσει τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, περνώντας το μήνυμα στους ξένους επενδυτές ότι όχι μόνο θέλουμε τις επενδύσεις, αλλά και ότι είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε.

Πρέπει λοιπόν όλοι να ξεπεράσουμε κλισέ και φοβίες και να γυρίσουμε το βλέμμα μας προς την ανάπτυξη με αισιοδοξία. Σας διαβεβαιώ ότι, στη μεγάλη αυτή προσπάθεια, το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα είναι παρών και δραστήριο».


Exit mobile version