ΚΕΕΕ: Τι αναφέρει το υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς κομμάτων ενόψει ΔΕΘ

Τις βασικές θέσεις για τα ζητήματα της επιχειρηματικής κοινότητας, τις λύσεις και τις διεκδικήσεις του ελληνικού επιχειρείν εκφράζει με επιστολή της, ενόψει της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, όπως απορρέουν από τον θεσμοθετημένο ρόλο της ως το ανώτατο όργανο των Ελληνικών Επιμελητηρίων και αξιόπιστο συνομιλητή της πολιτείας. Στην επιστολή της η ΚΕΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας παραμένουν πολλές και δύσκολες.

Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αναγνωρίζεται και αποτυπώνεται στην ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον, το 2023 ιδρύθηκαν στη χώρα μας περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά, ενώ διευρύνθηκε το θετικό ισοζύγιο ενάρξεων – διαγραφών στο ΓΕΜΗ.  Μαζί με αυτές, χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης, μετά από μια δεκαετία διαδοχικών κρίσεων, που δοκίμασαν σκληρά τις αντοχές τους. Προσπαθούν, από τη μία, να αντεπεξέλθουν στις πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση του κόστους τους, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, πασχίζουν να προλάβουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η προσπάθεια αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Η μάχη της ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι διαρκής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε, αν θέλουμε η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές ενάντια σε κρίσεις και να διασφαλίσουν προϋποθέσεις εξέλιξης σε  έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει. Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων, περνά μέσα από τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, οι οποίες αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, συνεισφέρουν το 67% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και απασχολούν το 84,6% του ανθρώπινου δυναμικού. Περνά, επίσης, από τη διαμόρφωση όρων που ευνοούν την ισόρροπη ανάπτυξη και τη δίκαιη διάχυση του οφέλους της, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επιμελητηριακή κοινότητα καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων, τη βελτίωση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης αλλά και τη μείωση της φορολόγησης.Η στήριξη των επιχειρήσεων της περιφέρειας, η ενίσχυση του τομέα της μεταποίησης, η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα καιη ποιοτική ανάπτυξη του τουρισμού, η προώθηση της καινοτομίας, η βιωσιμότητααλλά και η εξασφάλιση φθηνότερης και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειαςπεριλαμβάνονται στον υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.Επιπρόσθετα, η ΚΕΕΕ καταθέτει προτάσεις για τη χωροταξική οργάνωση, την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής στον τομέα των μεταφορών, την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων και των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας, την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και την αξιοποίηση του αναπτυξιακού ρόλου των Επιμελητηρίων.

 

«Η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλές αντοχές, όμως οι διεθνείς εξελίξεις επηρεάζουν αρνητικά και δημιουργούν μία γενικευμένη ανασφάλεια. Αναμένουμε ως επιχειρηματική κοινότητα, μέτρα από την πολιτεία ώστε να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις από πρόσθετους παράγοντες, όπως είναι οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, η επίμονη ακρίβεια που δοκιμάζει την αγορά και τους καταναλωτές αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.

Ακολουθεί αναλυτικά το Υπόμνημα:

Η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται σε μια κρίσιμη περίοδο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχουμε δει το διεθνές περιβάλλον να επιδεινώνεται, με τις γεωπολιτικές συγκρούσεις να συνεχίζονται και την ευρωπαϊκή οικονομία να παραμένει στάσιμη.

Σε αυτό το τοπίο, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλές αντοχές, καταγράφοντας και φέτος έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει διασφαλίσει συνθήκες πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ η ασκούμενη οικονομική πολιτική – παρά το ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων – ευνοεί την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Όμως, οι δυσκολίες δεν λείπουν. Οι συνθήκες αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή, με ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή και άλλες περιφερειακές εστίες έντασης, επηρεάζουν αρνητικά την εφοδιαστική αλυσίδα. Ο κίνδυνος για νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας, των βασικών εμπορευμάτων και των εισαγόμενων αγαθών παραμένει.

Η αναιμική ανάπτυξη στην Ε.Ε., που αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, έχει ισχυρό αρνητικό αντίκτυπο στην πορεία των εγχώριων εξαγωγών, ενώ οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επηρεάζουν σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα του πρωτογενή τομέα.

Αρνητική επίδραση στην επιχειρηματικότητα ασκούν πρόσθετοι παράγοντες, όπως είναι οι έντονες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας, οι ελλείψεις και η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών, η επίμονη ακρίβεια που δοκιμάζει την αγορά και τους καταναλωτές, αλλά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, με περισσότερες από 1 στις 3 επιχειρήσεις να δηλώνουν ότι έχουν κενές θέσεις εργασίας.

Οι προκλήσεις για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας παραμένουν πολλές και δύσκολες.

Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία αναγνωρίζεται και αποτυπώνεται στην ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Παρά το αντίξοο εξωτερικό περιβάλλον,  το 2023 ιδρύθηκαν στη χώρα μας περισσότερες επιχειρήσεις από κάθε άλλη χρονιά, ενώ διευρύνθηκε το θετικό ισοζύγιο ενάρξεων – διαγραφών στο ΓΕΜΗ.

Μαζί με αυτές, χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν τον αγώνα τους, για να επιστρέψουν στον δρόμο της ανάπτυξης μετά από μια δεκαετία διαδοχικών κρίσεων, που δοκίμασαν σκληρά τις αντοχές τους.

Προσπαθούν, από τη μία, να ανταπεξέλθουν στις πιέσεις που δημιουργεί η αύξηση του κόστους τους, σε συνδυασμό με τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το πρόσφατο παρελθόν. Ταυτόχρονα, πασχίζουν να προλάβουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και τις ευκαιρίες της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης οικονομίας.

Η προσπάθεια αυτή θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Η μάχη της ανάκαμψης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι διαρκής. Είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε, αν θέλουμε η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανθεκτικές ενάντια σε κρίσεις, να διασφαλίσουν προϋποθέσεις ανάπτυξης σε  έναν κόσμο που αλλάζει.

Ο μόνος δρόμος για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, με παράλληλη ενίσχυση των εισοδημάτων, περνά μέσα από τη σταθερή βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων – ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, οι οποίες αποτελούν το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, συνεισφέρουν το 67% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία και απασχολούν το 84,6% του ανθρώπινου δυναμικού.

Περνά, επίσης, από τη διαμόρφωση όρων που ευνοούν την ισόρροπη ανάπτυξη και τη δίκαιη διάχυση του οφέλους της, στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, σε κάθε Περιφέρεια της χώρας.

Οι προτεραιότητες για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι σαφείς:

  1. Συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αύξηση των επενδύσεων, ιδιαίτερα σε τομείς εξωστρεφείς, υψηλής έντασης γνώσης και τεχνολογίας, με κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος της ελληνικής οικονομίας. Διαμόρφωση στοχευμένης, εθνικής στρατηγικής, για την αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας και του πρωτογενή τομέα στο ΑΕΠ.
  2. Έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ώστε να μη λειτουργήσουν μόνο ως πηγή πρόσκαιρης ρευστότητας, αλλά να δημιουργήσουν μόνιμο αναπτυξιακό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις και την οικονομία.
  3. Διασφάλιση πρόσβασης ολόκληρης της επιχειρηματικής κοινότητας σε πηγές χρηματοδότησης και προγράμματα ενίσχυσης – από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας ως το ΕΣΠΑ – ώστε να μπορέσουν ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις να σχεδιάσουν με ρεαλισμό και φιλοδοξία το μέλλον τους.
  4. Δραστική ενίσχυση του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας, με περαιτέρω αύξηση των σχετικών δαπανών, ώστε η Ελλάδα να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Ουσιαστική διασύνδεση των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις και τον κόσμο της παραγωγής.
  5. Προετοιμασία και διευκόλυνση των επιχειρήσεων κάθε μεγέθους, με στόχο την έγκαιρη μετάβασή τους στο περιβάλλον της ψηφιοποίησης, του αυτοματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης.
  6. Επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, για την αναβάθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, της δημόσιας Παιδείας, της Υγείας. Συνέχιση των πολιτικών για τη διαμόρφωση ενός κράτους περισσότερο φιλικού προς τον πολίτη και την επιχείρηση, πιο αποτελεσματικού στην προστασία της ασφάλειας και στη βελτίωση της καθημερινότητάς τους.
  7. Στοχευμένες πολιτικές για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης, μέσων της αναβάθμισης των περιφερειακών υποδομών, της εφαρμογής στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης, την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα, την παροχή κινήτρων και ενισχύσεων για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διακράτηση των νέων ανθρώπων στον τόπο τους.
  8. Επένδυση στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, με έμφαση στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων ελλείψεων στην αγορά και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων με υψηλή ζήτηση, σήμερα και στο μέλλον.
  9. Στοχευμένο μείγμα δράσεων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, με παρεμβάσεις για την ενίσχυση και τη διασφάλιση της λειτουργίας του ανταγωνισμού στις αγορές, με αποτελεσματικούς ελέγχους για την πάταξη αθέμιτων πρακτικών, αλλά και ουσιαστική προστασία των νομοταγών, υπεύθυνων επιχειρήσεων.
  10. Διατήρηση συνετής και υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, με ένα υγιές μείγμα δαπανών και εσόδων: ενισχυμένο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του κράτους, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και για την ουσιαστική αναβάθμιση του κράτους πρόνοιας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιμελητηριακή Κοινότητα καταθέτει τις ακόλουθες θέσεις και προτάσεις, για τα θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρά τη διεθνή αβεβαιότητα και τις προκλήσεις στο εσωτερικό περιβάλλον, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα την μοναδική ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο άλμα μπροστά. Μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, στην ανάπτυξη της επόμενης δεκαετίας.

Η ΚΕΕΕ στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε και μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο αύριο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και για όλους τους πολίτες της χώρας.

 

Exit mobile version